Starlink και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης “έδωσαν τα χέρια” και ένας νέος πάροχος έρχεται να προστεθεί στην ελληνική αγορά. Η υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ του γνωστού δισεκατομμυριούχου Elon Musk είναι η δεύτερη εταιρεία του που θα προσφέρει τα προϊόντα της στους Έλληνες καταναλωτές. Μετά τα αυτοκίνητα Tesla, η Starlink έρχεται να προσφέρει ταχύτητες άνω των 100 Mbps με κύριο χαρακτηριστικό την κάλυψη σε σημεία που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται επαρκώς από τους άλλους πάροχους, ειδικά στις μη αστικές περιοχές.
Οι υπηρεσίες της Starlink μέχρι τώρα προσφέρονται σε ελάχιστες χώρες εκτός ΗΠΑ και η χώρα μας θα είναι ανάμεσα στις “εκλεκτές”. Η είσοδος της στην ελληνική αγορά αναμένεται εντός του 2021, καθώς η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το 2020 τις διερευνητικές επαφές για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Από την πρώτη σχεδόν στιγμή έχει έρθει σε συνεννόηση και συνεργασία με την ελληνική πολιτεία και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εθνική επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει από την πρώτη στιγμή εμπλακεί σε επαφές και συζητήσεις με την Starlink για τις προοπτικές δοκιμών στη χώρα μας, καθώς η έλευση της εταιρείας, εκτός από το κύρος που προσφέρει στη χώρα μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ψηφιακής πορείας της χώρας.
Μάλιστα, στο προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχετική υπουργική απόφαση που θα διευκολύνει την νέα αυτή επένδυση, η οποία θα ενισχύσει την θέση της χώρας στον ψηφιακό χάρτη. Είναι ενδεικτικό πως, παρά τα πρόσφατα ψηφιακά επιτεύγματα της χώρας, παραμένει σχετικά χαμηλά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και έχει ανέβει αρκετές θέσεις στην σχετική κατάταξη.
Στα πλεονεκτήματα της Starlink είναι εκτός της σύνδεσης σπιτιών και επιχειρήσεων με ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, η σύνδεση με κινούμενα οχήματα, πλοία και εγκαταστάσεις με ελάχιστη καθυστέρηση, κυρίως λόγω της μικρής απόστασης με το δίκτυο γεωστατικών μικροδορυφόρων που έχει τοποθετήσει σε τροχιά η εταιρεία. Τον τελευταίο καιρό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ έχει προτείνει να συμπεριληφθεί η ευρυζωνική σύνδεση στην καθολική υπηρεσία, μετά την οριστική κατάργηση του δικτύου χαλκού στη χώρα.