του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ.
Αποσύρει την προσφυγή της και τα νομικά μέτρα που είχε ασκήσει εταιρεία πληροφορικής με έδρα στην Ναύπακτο, έμμεσα συνδεδεμένη με Όμιλο Πληροφορικής, με έδρα πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού στην Μεταμόρφωση, 35ετή παρουσία στην αγορά ΤΠΕ, σημαντική συμμετοχή στα έργα του Ταμείου Ανασυγκρότησης και προϊστορία στις εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες. Εάν επαληθευτούν τα περί απόσυρσης της «εκ Ναυπάκτου» εταιρείας, θα προσχωρήσει με μικρή καθυστέρηση η διεξαγωγή του διαγωνισμού και θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, αντί στις 9 Οκτωβρίου 2024.
Στελέχη της αγοράς ΤΠΕ ανάφεραν ότι με την «εκ Ναυπάκτου» εταιρεία είχαν συνταχθεί μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, επρόκειτο για την κινεζική Lenovo και την αμερικανική Dell, οι οποίες τώρα θα αποκλειστούν έμμεσα από το μεγάλο έργο του νέου υπερυπολογιστή. Με την απόσυρση της προσφυγής δεν θα αξιολογηθεί και η αιτία της, που ήταν ο όρος του διαγωνισμού ότι ο ανάδοχος του έργου να έχει υλοποιήσει τουλάχιστον δύο συστήματα που βρίσκονται στο Top500 των υπερυπολογιστικών συστημάτων του πλανήτη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Το παρασκήνιο της απόσυρσης
Η προσφυγή αιφνιδίασε την πολιτική και θεσμική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς κανείς δεν περίμενε προσφυγή για τον «Δαίδαλο», και μάλιστα με τέτοια αιτιολογία, από την στιγμή που οι βασικοί πρωταγωνιστές της αγοράς Πληροφορικής και όλες οι εταιρείες-υπεργολάβοι, χαρακτηρίζονται «χορτάτες» από τα έσοδα, τα «ανεκτέλεστα», τις ορατές νέες αναθέσεις και τις δορυφορικές δουλειές που βγαίνουν σωρηδόν.
Στα υψηλά κλιμάκια των κυβερνητικών και των θεσμικών παραγόντων η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη της εταιρείας, που επηρεάζει άμεσα την «δράστιδα» εταιρεία «εκ Ναυπάκτου», χαρακτηρίστηκε αγνώμων. Κανείς από την κυβερνητική πλευρά δεν περίμενε τέτοιοι επιπέδου συμπεριφορά και υπήρξε και σκληρή προειδοποίηση και από άλλα κυβερνητικά κλιμάκια για τις επιπτώσεις, που θα είχε νέα καθυστέρηση στην αξιοποίηση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επισημάνθηκε στους παράγοντες της «εταιρείας-αυτουργού» ότι στο πάρα πολύ πιθανό ενδεχόμενο να χαθεί η προσφυγή από την «εκ Ναυπάκτου» εταιρεία, θα κινηθούν άμεσα διαδικασίες αποθετικών ζημιών και άλλων επακόλουθων και φυσικά η πληρωμή των δικαστικών εξόδων. Επίσης από την στιγμή που η «εταιρεία-αυτουργός» είναι εκτεθειμένη σε πολλές δύσκολες παραμέτρους υλοποίησης, παραλαβής, παράδοσης και παραγωγικής λειτουργίας σημαντικών έργων του Ταμείου Ανασυγκρότησης όπως π.χ στα υπουργεία Ναυτιλίας, Υγείας, σε μεγάλους δημόσιους Φορείς και Πανεπιστήμια, η ευνοϊκή αντιμετώπιση που είχε μέχρι σήμερα ίσως θα είχε ορισμένες «μεταβολές».
Ο πιο σημαντικός ωστόσο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που το έργο του «Δαίδαλου» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συμπαρασύρει άλλα σημαντικά «δομικά» έργα, θα υπήρχε «ντόμινο» καθυστερήσεων. Εκτός από το ίδιο το έργο, το οποίο θεωρείται εμβληματικό για τις υπολογιστικές υποδομές της χώρας, η αναστολή εκτέλεσης του έργου δυσχέραινε μέρος της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης και έργων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαλειτουργικότητας.
Τούτων δοθέντων και με ορατό το ενδεχόμενο να επαληθευτεί πλήρως ο χρησμός της Πυθίας «Είπατε τω Βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα Δάφνη» προς τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, η υπόθεση «Δαίδαλος» αναμένεται να έχει ομαλή προσγείωση.