Ενας νέος και υπολογίσιμος «παίκτης» εισέρχεται στις υποδομές τηλεπικοινωνιών και συγκεκριμένα η Τέρνα Ενεργειακή θα συνεργαστεί η Grid Telecom στο έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Την συνεργασία ανακοίνωσε η θυγατρική τους Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τις τηλεπικοινωνίες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, αναφερόμενος στις διαδικασίες συμμετοχής στο έργο ανάφερε πως οι συνεννοήσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχουν ολοκληρωθεί και διερευνάται η βιωσιμότητα της επένδυσης για να καταθέσουν πρόταση οι δύο εταιρείες. Σχετικά ανάφερε πως «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν απευθυνόμαστε στους πελάτες λιανικής και αποδέκτες των υπηρεσιών μας θα είναι οι τέσσερις πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών», θέλοντας να διαχωρίσει την κίνηση του σχήματος από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν το έργο.
Ενδιαφέρον για το Εργο UFBB, που χωρίζεται σε 7 υποέργα γεωγραφικών περιοχών, έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, Intrakat, ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος- Μέτκα. Oι δεσμευτικές προσφορές για τα ευρυζωνικά δίκτυα περιοχών χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, θα έπρεπε να είχαν ήδη κατατεθεί και οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν το τελικό τεύχος της προκήρυξης για να εξετάσουν αν θα συμμετάσχουν με δεσμευτικές προσφορές.
Σχετικά με τις επενδύσεις στον τομέα των οπτικών ινών οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, ΑΔΜΗΕ και Grid Telecom, ανέφεραν ότι η Grid θα διπλασιάσει το δίκτυο οπτικών ινών της από τα 3 στα 6 χιλιάδες χιλιόμετρα στην επόμενη πενταετία, ενώ το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της θα επεκταθεί σταδιακά και στα Βαλκάνια. Σχετικά με τις συνεργασίες αναφέρθηκε πως η πρώτη σημαντική συνεργασία της Grid Telecom έγινε με την Wind για τμήμα του δικτύου κορμού του εταιρείας σε διάστημα 15 ετών.
Μέχρι το τέλος του 2020 η Grid Telecom θα κάνει την είσοδό της στον χώρο των Data Centers μέσω των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom, θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα έχει μεγάλη ανάπτυξη καθώς η ανάπτυξή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές στην παροχή ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.