Στελέχη

Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του ΙΤΕ εκλέγεται στη Διεθνή Ακαδημία Πληροφορικής Επιστημών Υγείας

Η Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ως νέο διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Διεθνούς Ακαδημίας Πληροφορικής Επιστημών Υγείας (International Academy of Health Sciences Informatics –IAHSI, https://imia-medinfo.org/wp/iahsi ). Μέλη της Ακαδημίας είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας μέσω της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στην πληροφορική των επιστημών υγείας, και έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και σημαντική συνεισφορά στον τομέα τους σε διεθνές επίπεδο. Η εκλογή ενός νέου μέλους στην Ακαδημία αποτελεί μία από της υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις στον τομέα της βιοϊατρικής πληροφορικής και της πληροφορικής της υγείας. Αναγνωρίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως μια εξαιρετική τιμή και ένα σημαντικό επίτευγμα σταδιοδρομίας.

H Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Έχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge Judge Business School) στη Διοίκηση Πληροφορικής της Υγείας, μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης (Columbia University) στην Ιατρική Πληροφορική και πτυχίο στην Βιολογία από το Κολλέγιο Μπαρντ (Bard College) της Νέας Υόρκης. Η Δρ. Κουρούμπαλη έχει πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα της Ιατρικής Πληροφορικής ως επιστημονικά υπεύθυνη και ερευνήτρια σε διεθνή και εθνικά έργα και πολλαπλές δημοσιεύσεις, μετά από κρίση, σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Η έρευνά της περιλαμβάνει εξατομικευμένα συστήματα υγείας, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, διαλειτουργικότητα και διακυβέρνηση, επείγουσα ιατρική, τουρισμό υγείας, καθώς και πολυπλοκότητα και καινοτομία στα οικοσυστήματα υγείας.

Είναι συντονίστρια του Κέντρου Αναφοράς 4 αστέρων του ΙΤΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση, εκπρόσωπος του ΙΤΕ στον διεθνή οργανισμό ECHAlliance, επιστημονική συνεργάτης του πρώτου ιατρείου στην Ελλάδα για την πρόληψη πτώσεων για ηλικιωμένους του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο»,  επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Ελλάδας (ΕΣΠΥ), μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας στην Υγεία, και εκπρόσωπος (αναπληρωματική) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Εθνικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης Ηλεκτρονικής Υγείας.

Ως επικεφαλής ομάδας, μεταξύ άλλων, έχει λάβει το βραβείο καλύτερης ιδέας στον διαγωνισμό καινοτομίας Match & Develop a startup 2020, το βραβείο υψηλού αντίκτυπου για την υπηρεσία Smart Sense στον διαγωνισμό καινοτομίας ESMARTCITY Datathon 2019, 1ο Βραβείο Ιατρικού Αντικτύπου, στο Athens Health Datathon 2019, για την εργασία «Δυνητικά ακατάλληλη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους», 1ο βραβείο στο Hacking Health Athens για την εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης έκτακτων περιστατικών εγκεφαλικών επεισοδίων, Time Is Brain (2019) και το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ανοιχτού μαθήματος SlideWiki για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διαλειτουργικότητα στην Ηλεκτρονική Υγεία» (2018).

close menu