Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη δέκα (10) συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων για την οριστική διευθέτηση των διαδικασιών, που καθυστερούν την έναρξη των εργασιών του Κέντρου Δεδομένων της Microsoft στο Κορωπί. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα είχε προαναγγελθεί τον Οκτώβριο του 2020 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν και στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι.
Μετά την απόφαση της Microsoft ξεκίνησαν οι πρόδρομες διαδικασίες της κατασκευής των τριών Κέντρων Δεδομένων όπως η επιλογή του κατάλληλου οικοπέδου, η αγορά του, οι εργασίες για την διασφάλιση των σχετικών αδειών και χωροταξικών διευθετήσεων μαζί με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες μπήκε ακόμη και το υπουργείο Πολιτισμού. Αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας ήταν τέσσερα χρόνια μετά να μην έχει αρχίσει να σκάβει «ούτε σκαλιστήρι» για το μεγάλο έργο που ανέγερσης του Κέντρου Δεδομένων.
Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε το “χρυσό συμβόλαιο” για τα Data Centers στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή των Data Centers της Microsoft έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με την Ιταλική Renco με Τεχνικό Σύμβουλο και costruction administrator την εταιρεία ΑECOM η οποία ξεκίνησε από τις αρχικές διαπραγματεύσεις και μετείχε στην ωρίμανση του έργου, ενώ το project management του έργου ανάλαβε η Hill International. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 976 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), στο οποίο περιλαμβάνονται οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου Η/Μ εξοπλισμού και των υποδομών πληροφορικής και άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Εν αναμονή του αποτελέσματος της σύσκεψης των δέκα (10) Γενικών Γραμματέων, η οποία είναι πρωτοφανής για τα κυβερνητικά δεδομένα, καθώς οι ξένες επενδύσεις που χαρακτηρίζονται «στρατηγικές», όπως αυτή της Microsoft στο Κορωπί, τελούν υπό της επίβλεψη του Γραφείου του Πρωθυπουργού και ως άμεσο αποτέλεσμα θα έπρεπε να είχαν την μείωση του χρόνου με τον οποίο που επιβαρύνονται οι «κλασικές» επενδύσεις.