Οικονομία

Τα ελληνικά έργα που εξασφάλισαν τη σφραγίδα STEP της ΕΕ

Από τα συνολικά επτά ελληνικά έργα που έχουν λάβει τη σφραγίδα STEP, τέσσερα έχουν ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με τρία από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και επικυρώνει τα πλέον καινοτόμα και στρατηγικά έργα που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση μέσω της σφραγίδας STEP (Strategic Technologies for Europe). Η σφραγίδα ποιότητας δίνεται σε έργα που πληρούν αυστηρά κριτήρια και έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περαιτέρω δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα, επτά έργα έχουν κερδίσει αυτή την αναγνώριση, εισάγοντας καινοτόμες τεχνολογίες και προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν καίριες προκλήσεις της εποχής μας. Αυτά τα έργα δεν είναι μόνο σημαντικά για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και για την ενδυνάμωση της ΕΕ συνολικά, φέρνοντας τη χώρα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών στρατηγικών καινοτομίας.

Τι είναι το «ΣΤΕΠ»;
Το ΣΤΕΠ (Strategic Technologies for Europe) είναι η σφραγίδα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμεται σε έργα με καινοτόμα χαρακτηριστικά και στρατηγική σημασία για την Ευρώπη. Στόχος του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των «αναγνωρισμένων» έργων σε περαιτέρω πηγές δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, προωθώντας την ανάπτυξη και τη διάδοση τεχνολογιών με σημαντικό οικονομικό όφελος για την Ενιαία Αγορά της ΕΕ. Η σφραγίδα STEP παρέχει έναν έμμεσο τρόπο ξεπεράσματος των περιορισμών χρηματοδότησης για έργα που προτεραιοποιεί η ΕΕ, επιτρέποντας την προσέλκυση πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.

Ποιούς αφορά;
Η πιστοποίηση STEP αφορά έργα που πληρούν αυστηρά κριτήρια σύμφωνα με τις προσκλήσεις των 5 χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το Horizon Europe, το ταμείο EU4 Health και το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Αφορά κυρίως έργα που φέρουν καινοτόμα χαρακτηριστικά και συμβάλλουν στην αποτροπή στρατηγικών εξαρτήσεων της ΕΕ.

Τι σημαίνει για την τεχνολογία;
Για την τεχνολογία, η σφραγίδα STEP σημαίνει αναγνώριση της καινοτομίας και της στρατηγικής της σημασίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρηματοδότηση από διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως το Ταμείο Συνοχής, χωρίς τους περιορισμούς που συνήθως συνοδεύουν αυτά τα εργαλεία. Συνεπώς, τα έργα που λαμβάνουν τη σφραγίδα STEP έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερη χρηματοδότηση και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους σε μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά.

Η ταυτότητα των 7 ελληνικών projects που πήραν STEP
Από τα συνολικά επτά ελληνικά έργα που έχουν λάβει τη σφραγίδα STEP, τέσσερα έχουν ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με τρία από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Για παράδειγμα, το έργο Lith.OS της Sunlight Group αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη υψηλότερη χρηματοδότηση από το Innovation Fund, ύψους 245 εκατ. ευρώ. Το έργο Rhyno της Advent Technologies επικεντρώνεται στις καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμου υδρογόνου, ενώ το RAD4AL της Elval Colour αφορά σε έναν νέο τρόπο βαφής αλουμινίου που μειώνει δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα και την ενεργειακή κατανάλωση. Χρηματοδότηση μικρότερου ύψους από το Horizon Europe έλαβε το έργο της LEO Photonics, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη οπτικών πομποδεκτών για υψηλής ταχύτητας ενδοδορυφορικές ζεύξεις σε ελεύθερο χώρο.

Την ίδια στιγμή, τη σφραγίδα STEP έλαβαν και τρία ακόμα ελληνικά έργα, τα οποία θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να λάβουν στήριξη από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά περιλαμβάνουν το APOLLO CO2 του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά των εκπομπών CO2 σε αέρια μορφή από τις βιομηχανίες στη Νότια Ελλάδα μέσω δικτύου αγωγών, την υγροποίησή τους και τη μεταφορά τους προς αποθήκευση, το project «Περσεφόνη» της Helleniq Energy για τη δέσμευση και αποθήκευση CΟ2 στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου και την επαναχρησιμοποίηση μέρους της πρώτης ύλης για παραγωγή συνθετικών καυσίμων (eJet), και το project της Metlen για την ανάπτυξη καθετοποιημένης γραμμής παραγωγής για βωξίτη, γάλλιο και αλουμίνα.

Αυτά τα έργα όχι μόνο προωθούν καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογίες, αλλά επίσης ενισχύουν την ευρωπαϊκή αυτονομία σε κρίσιμες πρώτες ύλες, καθιστώντας τα σημαντικά βήματα προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ευρώπης για βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή μετάβαση.

close menu