Uncategorized

Τα παρεπόμενα του ESG στα έργα του e-Gov

Τα «πηγαδάκια» σε Συνέδρια (και μάλιστα σε τρία με κεντρικό γεωμετρικό τόπο τον δημόσιο τομέα) έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί εκεί «κυοφορούνται» ειδήσεις, συνεργασίες, «ζυμώσεις» και πολλές «άδηλες» κινήσεις. Προσπαθούμε, πάντα στο πλαίσιο της διακριτικότητας, να σας κοινοποιήσουμε με διπλωματικό τρόπο ορισμένα από αυτά που έπεσαν στην αντίληψή μας.

Mε αφορμή τα «πηγαδάκια» στα τρία μας/σας Συνέδρια, αλλά και την παρουσίαση της πολιτικής της Cosmote στον τομέα του ESG (Environmental, Social, Governance), σας παραθέτουμε συνδυασμένα σχόλια και σκέψεις πάνω στον προβληματισμό «και με τα δημόσια έργα ΑηΣηΤη τι;».

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην πολυενδιαφέρει τον δημόσιο τομέα το ESG, καθώς αφορά κυρίως επιχειρήσεις και επενδυτικούς φορείς. Ομως το «Ε», που αφορά στο Περιβάλλον, και το  «S» στην κοινωνία, αφήνοντας τη Διακυβέρνηση στην (μ)πάντα, είναι από τις περιοχές που οπωσδήποτε δεν μπορεί να μην ενδιαφέρουν την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Και γινόμαστε σαφέστεροι.

Το μεγάλο θέμα που προς το παρόν δεν βλέπουν (ακόμη) στον Δημόσιο τομέα (εκτός από εκείνους που βλέπουν μπροστά) είναι η κατανάλωση ενέργειας. Και τα Data Centers του δημοσίου τομέα είναι ένα θέμα.

Και μπορεί να δίδονται διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή οικονομία μέσω πιστοποιήσεων και λοιπών κατασκευαστικών διαβεβαιώσεων, όμως η κατανάλωση ενέργειας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών από τον δημόσιο τομέα δεν θα αργήσει να γίνει θέμα προς συζήτηση.

Και μπορεί να γίνονται διαγωνισμοί για την αντικατάσταση μερικών χιλιάδων «πισιδίων», τα οποία προφανώς έχουν χαμηλό ενεργειακό ίχνος, όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που λειτουργούν και θα συνεχίσουνε να λειτουργούν για τα επόμενα χρόνια.

Και μπορεί να υπάρχει νόμος του κράτους για την άμεση (έπρεπε να είχε φτάσει σχεδόν στο τέλος της) μεταφορά εφαρμογών και δεδομένων στο GCloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), όμως ελάχιστοι είναι οι Φορείς και (φυσικά) τα Υπουργεία που έχουν πειθαρχήσει στον νόμο.

Και μπορεί να μην πειθαρχούν (Τι μπορεί? Δεν πειθαρχούν!) στον νόμο τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες για να πάνε τα δεδομένα και τις εφαρμογές τους στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ (ανήκουστο μεν, πραγματικότης δε), όμως με αυτή την «ανυπακοή» συνεχίζουν να λειτουργούν ενεργοβόροι και ακριβοσυντήρητοι servers.

Τούτο το τελευταίο, της «ανυπακοής των ποπολάρων» του Δημοσίου τομέα θα το συνεχίσουμε σε επόμενες αναφορές μας, γιατί είναι μία μεγάλη και ουσιώδης εκκρεμότητα που αφήνει η υπουργική θητεία Πιερρακάκη στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και μάλιστα σοβαρή!

ΠΑΠΑΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ

«ΒΛΕΠΟΥΝ» ΠΑΥΣΗ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ

Όταν μετέχεις σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις όλο και κάτι μαθαίνεις, όλο και βγαίνεις σοφότερος, ειδικά όταν στην θύρα εισόδου γράφει  «γεωμέτρητος μηδες εἰσίτω».

Εκεί έμαθα, πριν γνωστοποιηθεί από τα ΜΜΕ, ότι ο Πούτιν θα απέσυρε τα ρωσικά στρατεύματα από την Χερσώνα, η οποία είναι η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που καταλήφθηκε από την εισβολή τον Φεβρουάριο. Οι συνδαιτημόνες συζητούσαν ότι εντός του 2023, και κοντά στις εκλογές του Ιουνίου (σύμφωνα με την επίσημη διαβεβαίωση Μητσοτάκη ότι θα διεξαχθούν), ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν θα θεωρείται ανασχετικός παράγοντας για την διεθνή οικονομία, αν δεν έχει τελειώσει με την έννοια της οριστικής απόσυρσης στρατευμάτων και της μείωσης στο ελάχιστο των εχθροπραξιών.

Οπότε;

Οπότε business as usual με ότι σημαίνει αυτό για το ελληνικό μεγαλοεπιχειρρείν και τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

«Κι αν ο Πούτιν το «γυρίσει» με τα εναλλακτικά όπλα του;», ρώτησα αφελώς!

«Ο Πούτιν δεν είναι ιδανικός αυτόχειρας. Ολοι θέλουν να χρυσώσουν το χάπι, να αποσυρθεί μεγαλοπρεπώς και να ξεκινήσουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, όπως έγινε στην Κύπρο» ήταν η απάντηση.

Ιδωμεν . . .

Σας το μεταφέρω ως «παπαγαλ(λ)ιά». Κρατήστε το και εδώ θάμαστε.

close menu