Σε λιγότερο από τριάντα ημέρες μπαίνουμε στο Φθινόπωρο μετά από μία (σχεδόν) οκτάμηνη περίοδο, η οποία και τι δεν είχε: από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ότι ενδιάμεσα και μετέπειτα ακολούθησε, μέχρι τα γεγονότα των πρώτων ημερών της κυβέρνησης που χαρακτηρίστηκαν από σειρά γεγονότων με πυρκαγιές, θανάτους πιλότων, εκρήξεις πυρομαχικών σε κομβικές αεροπορικές βάσεις, αλλαγές σε χρίσματα υποψηφίων περιφερειαρχών, το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ, λες και άνοιξε το «κουτί» της Πανδώρας.
Μακάρι να περάσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού για να φτάσουμε «αβρόχοις ποσί» στη νέα (σχολική) περίοδο ‘23-24 με τη ΔΕΘ να κυριαρχεί και με το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον να κορυφώνεται με την αναμονή της ορατής ένταξης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Και μετά;
Μετά θα μπούμε στην περίοδο «μπίζνες ας γιούζουαλ» αναμένοντας τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς όμως αυτές να έχουν ενδιαφέρον, καθώς οι εκτιμήσεις λένε ότι η Νέα Δημοκρατία θα σαρώσει στις περιφερειακές εκλογές και θα επικρατήσει κατά κράτος στις δημοτικές. Και με τα πρωτοβρόχια θα πούμε «τα κεφάλια μέσα» για να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των ψηφιακών έργων, τις δράσεις στην Καινοτομία, την υλοποίηση του RRF και του (υποβαθμισμένου σε ενδιαφέρον) ΕΣΠΑ και τις επιχειρηματικές κινήσεις της πιάτσας των ΤΠΕ, ευρύτερες και στοχευμένες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα και μέγεθος.
Στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου έτυχε ευρύτατης και δικαιολογημένης αποδοχής και αισιοδοξίας από όλη την αγορά. Ανάλογη ήταν και η αποδοχή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ως ενός νέου και φερέλπιδος πολιτικού, που ξεκινάει την παρθενική υπουργική θητεία του από το υπουργείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όμως μπορεί να μπούμε στην περίοδο του «μπίζνες ας γιούζουαλ» στην Οικονομία, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό το κλίμα θα επικρατήσει στο χώρο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Βλέπετε η ευφορία των προκηρύξεων έργων και των διαδοχικών εξαγγελιών, οι «μικρές νίκες» (όπως αποκάλεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης τις εκατοντάδες εφαρμογές και υπηρεσίες του gov.gr και των έργων που κατακυρώθηκαν), θα έχουν πολύ μικρότερο χρόνο ζωής. Ακόμη και η επενδυτική ανά(σ)ταση της χώρας, η οποία θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι αυτή που θα συντηρήσει το γενικότερο κλίμα άνεσης. Μπορεί οι επενδύσεις και οι εξαγορές των πολυεθνικών, αλλά και των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής να καλλιεργούν ένα θετικό κλίμα, αλλά οι τελικές εντυπώσεις θα παιχθούν σε άλλα «χαρακώματα».
Το παιχνίδι της δημοσιότητας και των εύκολων και «μικρών νικών» (με βάση τον ορισμό Πιερρακάκη) πλέον έχει παρέλθει ή θα υποβαθμιστεί, καθώς η καθημερινότητα μειώνει τις θετικές εντυπώσεις από τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ και τους πανηγυρισμούς της εκτιμώμενης νίκης της ΝΔ στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Και μετά;
Μετά θα βρεθούμε, ο καθένας «ενώπιος ενωπίω» στο αναλογούν ποσοστό των ευθυνών του, μπροστά στα θέματα που χρειάζονται άμεσες λύσεις και στις δυσλειτουργίες ενός, ακόμη αδοκίμαστου, συστήματος υλοποίησης (και παραλαβής) έργων ICT, παράγοντες που δεν θα είναι καθόλου αμελητέοι. Και τα προβλήματα δεν θα λύνονται, πλέον, με εύκολη επικοινωνιακή διαχείριση, καθώς έχουμε μπροστά μία νέα κυβερνητική τετραετία, που δεν θα διακοπεί ούτε από τις ευρωεκλογές το ΄24 ούτε από τις προεδρικές του ΄25.
Από αυτό εδώ το (νέο) βήμα επικοινωνίας, που εγκαινιάζουμε εν μέσω θερινής ραστώνης και των μπάνιων του λαού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ούτε οι μεμψιμοιρίες ούτε και τα άλλα συνώνυμα των φιλιππικών λόγων.
Κάθε άλλο . . .
Στα 65 χρόνια (40 ως δημοσιογράφος και 25 επικεφαλής της Teamworks τα οποία και συνεχίζονται «συν Θεώ ευλογίαις») που έχω την τιμή και την τύχη να καταγράφω συνεχώς τις εξελίξεις του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICΤ) δεν υπήρξε άλλη αντίστοιχη περίοδος με αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά.
Και αναφέρω εν τάχει:
Και τους γαλαντόμους και απολύτως επαρκείς πόρους του RRF, που είναι υπερεπαρκείς μεν να καλύψουν τις ανάγκες ψηφιοποίησης της χώρας, αν οι διαστασιοποιήσεις – κοστολογήσεις των έργων γίνουν «σεμνότερες» δε,
Και την απόλυτη τεχνολογική ωριμότητα της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ να υλοποιήσει σύνθετα και μεγάλα έργα πληροφορικής,
Και την κυβερνητική ειλημμένη απόφαση, μάλιστα σε πρωθυπουργικό επίπεδο, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, παρά το γεγονός της κατάργησης μίας από τις τρεις Γενικές Γραμματείες του «Ψη-Δια»
Με τις προηγούμενες σταθερές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι και ικανές και αναγκαίες ως συνθήκες επιτυχίας, οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (υπουργείο «Ψη-Δια», συνεργαζόμενα υπουργεία, φορείς, στελέχη, αγορά, επιχειρήσεις και κοινωνία) δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία αποτυχίας ή καθυστερήσεων.
Και δεν την έχουν (την δικαιολογία) και κάτω από την απαραίτητη και αναγκαία παραδοχή ότι πλέον «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Και ο σκοπός (της υλοποίησης των έργων) δεν αγιάζει τα μέσα (τον τρόπο προκήρυξης, αξιολόγησης, κατακύρωσης, ανάθεσης και υλοποίησης των έργων), διότι στη νέα τετραετία θα (πρέπει να) έχουμε και τους νέους παράγοντες στην επιτυχία των έργων που είναι η λογοδοσία, ο απολογισμός και η ενημέρωση της κοινωνίας.
Ως προτελευταίο έχω κρατήσει ένα ψηφιακό «φιλοσοφικό» ερώτημα, που δεν ξέρω αν και πόσο και κατά πόσο θα απασχολήσει σύντομα το «γίγνεσθαι» των τρεχόντων και των δρώμενων της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία εσχάτως έχει αρχίσει να μας απασχολεί. Μάλιστα υπάρχει και σχετική Επιτροπή Στρατηγικής στο υπουργείο «Ψη-Δια», η οποία έχει πλαισιωθεί από αξιόλογους επιστήμονες και στελέχη. Η δική μου απορία είναι η μεθοδολογία αξιολόγησης των υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, που (μάλλον σύντομα) θα θελήσει να αξιοποιήσει ο Δημόσιος τομέας. Ελπίζω και εύχομαι να μην δούμε μειοδοτικό διαγωνισμό!
Ως τελευταίο πρέπει να αναφέρω ότι ήδη λείπει ο Λεωνίδας Χριστόπουλος και η Γενική Γραμματεία του, η οποία καταργήθηκε (κάκιστα κατά την ταπεινή μας άποψη) και «μοιράστηκε» στο υπουργείο Εσωτερικών (κυρίως) και στην ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων. Βλέποντας τον «κυκεώνα» που επικρατεί (και όχι μόνο εκεί) στις διαδικασίες ενοικίασης των παραλιών και της (μη) τήρησης των συμβολαίων, τον (σκόπιμo;) «δαίδαλο των αρμοδιοτήτων που διαχέονται μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ελεγκτικών Φορέων και κράτους, πραγματικά η απουσία του Λεωνίδα Χριστόπουλου (για εμάς τουλάχιστον) και της Γενικής Γραμματείας του είναι ήδη εμφανής.
Προς το παρόν να σας ευχηθούμε καλό, ξεκούραστο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.
Γιάννης Χαλαβαζής