Διάστημα

Τα σχέδια για τη δημιουργία Space Hub στην Αττική

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η χώρα γινόταν επίσημο μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), την ευρωπαϊκή NASA, κανείς δεν φανταζόταν ότι η Ελλάδα μπορούσε να παράξει διαστημική τεχνολογία. Πόσο μάλλον να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο θα διεκδικούσε θέση στην παγκόσμια αγορά διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, αξιοποιώντας εμπορικά την ευκαιρία του Διαστήματος.

Σήμερα, η Ελλάδα όχι μόνο βάζει την υπογραφή της σε software και hardware που θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι, εκπαιδεύει startups με αντικείμενο τη διαστημική βιομηχανία, προσελκύει επενδυτές για space projects made in Greece, και αποκτά 13 μικροδορυφόρους ελληνικής ιδιοκτησίας, αλλά φιλοδοξεί να αποκτήσει από το 2026 space hub, μια «Διαστημική Πολιτεία», που θα στεγάσει όλο το οικοσύστημα της διαστημικής καινοτομίας.

Την ιδέα για δημιουργία Space Hub στην Αττική γέννησε και καλλιέργησε το φιλόδοξο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και για το οποίο έχουν ήδη υπογραφεί οι τρεις συμφωνίες με ισάριθμους αναδόχους, ενώ αναμένεται και η τέταρτη, που θα κλείσει τον κύκλο για το έργο. Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος των τριών εταιρειών, Open Cosmos, OroraTech και ICEYE, οι οποίες έχουν αναλάβει τις τρεις εργολαβίες για τους μικροδορυφόρους, να προχωρήσουν από το 2026 -οπότε και θα τεθούν σε τροχιά- ώστε να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο παραγωγικό ρόλο στη χώρα μας.

Για να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

close menu