Κυβέρνηση

Τα σημαντικότερα μηνύματα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μια νέα σειρά μηνυμάτων προς τους πολίτες εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, έδειξε και πάλι ότι το δυνατό του χαρτί στο δρόμο προς τις κάλπες θα είναι η οικονομία, εξήγγειλε δομικού τύπου αλλαγές, όπως ένα νέο ΕΣΥ και τα πειθαρχικά κατά των φοιτητών που ασκούν βία στα Πανεπιστήμια, χρησιμοποίησε παραδείγματα για να αποδείξει ότι ελαφρύνει όσο μπορεί τους πολίτες από βάρη και υποχρεώσεις, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι δεν σχεδιάζει εκλογικό ανασχηματισμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει, κάτι που άφησε ανοικτό ως προς τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο έδωσε χρόνο προκειμένου να δείξει την πολιτική του.

Σε έξι άξονες τα σημαντικότερα μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη:

Είναι μια αποτελεσματική κυβέρνηση στον χειρισμό της πανδημίας

Αναφερόμενος σε ερώτηση για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να θυμίσει στους τηλεθεατές τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του σε αυτό το πεδίο: «έχουμε το 82% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο αν θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό θα σας έλεγα πως δύσκολα θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό. Συνεργάστηκε η ελληνική κοινωνία. Έκανε το αυτονόητο, με λίγες εξαιρέσεις, οι οποίες μειώνονται κάθε μέρα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειωθούν κι άλλο. Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%…».

Μιλώντας για τις θεραπείες του κορονοϊού, επίσης ο πρωθυπουργός βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για την αποτελεσματικότητα των συνεργατών του στο υπουργικό συμβούλιο: «Προμηθευτήκαμε τις θεραπείες από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, από τη στιγμή που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν κάποιοι ήθελαν να δίνουμε θεραπείες χωρίς έγκριση να έρθουν να μας το πουν. Διαθέσαμε τα μονοκλωνικά, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμα για τη μετάλλαξη Δέλτα, όχι χρήσιμα για τη μετάλλαξη Όμικρον, με μία αδιάβλητη διαδικασία και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από αυτήν την θεραπεία. Αλλά μιλάμε για ένα πολύ μικρό υποσύνολο. Αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα προσθέσει ένα όπλο ακόμα στη φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα -γιατί τα μονοκλωνικά, όπως ξέρετε, χρειάζονται ενδοφλέβια χορήγηση- που θα μας επιτρέψουν να παρεμβαίνουμε ειδικά στους ευάλωτους συμπολίτες μας σχετικά νωρίς και να μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο…».

Αμέσως μετά, ειδικά για τους εμβολιασμούς, είπε: «Ξεκινήσαμε την Επιχείρηση «Ελευθερία» στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Έχουμε χορηγήσει παραπάνω από 17 εκατομμύρια εμβόλια με μία διαδικασία η οποία κατά γενική ομολογία ως προς την οργάνωσή της ήταν άψογη, ως προς την τεχνολογική της υποστήριξη και ως προς την ευκολία με την οποία κάποιος μπορούσε να κάνει το εμβόλιο», κι αργότερα απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, από τις πρωταθλήτριες, μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, των τεστ στην Ευρώπη. Δείτε το χάρτη του ECDC. Αποτυπώνει την εικόνα όλων των τελευταίων μηνών. Οφείλεται στην εξαιρετικά επιτυχημένη στρατηγική την οποία είχαμε αξιοποιώντας τα τεστ αντιγόνου, rapid αλλά και self-test και έχουμε μία εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας».

Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρέτησε κι απάντησή το για το άνοιγμα των σχολείων: «Πιστεύω ότι η απόφασή μας να ανοίξουμε τα σχολεία δικαιώθηκε. Εντοπίσαμε παραπάνω από 20.000 παιδιά τα οποία αν δεν είχαμε κάνει τα τεστ θα ήταν στα σπίτια, θα πήγαιναν στις παιδικές χαρές, θα πήγαιναν στους παππούδες και στις γιαγιάδες, τα οποία έμειναν σπίτι. Και ταυτόχρονα επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Όλο αυτό το κάναμε επειδή ακριβώς είχαμε μία στρατηγική για μαζικά τεστ του πληθυσμού μέσα από τη διαδικασία των self-test, η οποία υπηρέτησε τον βασικό της σκοπό».

Δυνατό χαρτί, η οικονομία

Χαρακτηριστικό της προθυμίας του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για τα αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής, είναι ότι μετά από λίγα λεπτά συνέντευξης για την πανδημία κι ενώ τα ερωτήματα ακόμα δεν είχαν τελειώσει για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία! Απαντώντας για το αν θα υπάρξει νέο lockdown, υπογράμμισε ότι «η οικονομία αναπτύχθηκε το ’21 με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε για όλους τους πολίτες, οι φόροι μειώθηκαν, ο τουρισμός μας πήγε καλά, η ανεργία μειώθηκε, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις απασχόλησης.

Για τα αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής ο πρωθυπουργός ανέφερε, σε άλλα σημεία της συνέντευξης: «Η ανεργία μειώθηκε από το 17% και κάτι στο 13% και κάτι. Και αυτό έγινε εν μέσω πανδημίας… Επενδύσεις, δόξα τω Θεώ, έχουμε φέρει πολλές στη χώρα και το συνολικό περιβάλλον στην Ελλάδα και η αισιοδοξία που υπάρχει για τις προοπτικές της οικονομίας, είναι αυτή η οποία επιτρέπει σε εγχώρια αλλά και σε ξένα κεφάλαια να επενδύσουν… έχουμε για πρώτη φορά ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Για να το πω με απλά λόγια, είχα βρεθεί χθες στον ΟΑΕΔ, ότι ο ΟΑΕΔ αντί να επιδοτεί την ανεργία επιδοτεί την εργασία. Θα έρθει σε μία επιχείρηση και θα πει για 12-18 μήνες θα επιδοτήσω εγώ πλήρως ή μερικώς το μισθολογικό κόστος αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές… Δημιουργήσαμε παραπάνω από 50.000 θέσεις εργασίας έτσι μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022. Έχουμε σημαντικούς πόρους για τέτοιες πολιτικές.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ευθύνεται για την ακρίβεια, αφού «είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Βεβαίως, επανέλαβε ότι αποτέλεσμα της επιτυχημένης οικονομικής του πολιτικής είναι η συνεχιζόμενη μείωση των φόρων: «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα ήθελα να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας».

Ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές

Μιλώντας για τις προσπάθειες των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είχα δεσμευθεί ότι θα επιβραβεύσουμε τους υγειονομικούς μας. Το κάναμε τα Χριστούγεννα δίνοντας ένα έκτακτο βοήθημα, ως μια μικρή αναγνώριση της προσφοράς τους. Η μεγαλύτερη αναγνώριση της προσφοράς τους όμως, και η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, είναι αμέσως με το που θα τελειώσει η πανδημία να προχωρήσουμε -και έχουμε έτοιμο το σχέδιο- στην υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα πηγαίνει στη δημόσια υγεία, θα απαντάει στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα εκσυγχρονίζει τα νοσοκομεία μας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα του «πρώτου ενσήμου»: «Εξαιρετικά σημαντικό για νέα παιδιά τα οποία συχνά έρχονται και μας λένε «μα δεν μπορώ να βρω δουλειά γιατί ο εργοδότης μου λέει ότι δεν έχω προϋπηρεσία». Τώρα θα δώσω λεφτά και στον εργαζόμενο και στον εργοδότη για έξι μήνες αν προσλάβει ένα νέο κάτω των 29 ετών ο οποίος δεν έχει κολλήσει κανένα ένσημο μέχρι στιγμής στη ζωή του».

Κάνει το καλύτερο δυνατόν για τον πολίτη

Ο πρωθυπουργός το έκανε σαφές απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις σχετικές με την πανδημία. Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αφού υπερασπιστηκε την απόφαση που έλαβε ως τώρα («κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας να πείσουμε τους πολίτες. Και, ναι, χρησιμοποιήσαμε και το ύστατο όπλο -ήμασταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που το κάναμε- το όπλο της υποχρεωτικότητας. Και το όπλο αυτό απέδωσε. Διότι, έβλεπα τα στοιχεία, σχεδόν 50% των συμπολιτών μας άνω των 60 έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου από τη στιγμή που το ανακοινώσαμε») είπε ότι «δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον…»

Για τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα μέτρα, είπε πως σήμερα «τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοινώνουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί μία ζημιά. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».

Στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά, και τώρα και επιχειρήσεις, επιδοτώντας ένα μέρος της αύξησης. Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός: «Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου αυτού του έτους. Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό. Τονίζω το συντομότερο δυνατό, επειδή υπάρχει μια νομοθετημένη ευρωπαϊκή διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία χρειάζεται δυο με τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αυτό το οποίο μπορώ επίσης να πω είναι ότι εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022».

Με αυτή την αντιπολίτευση δεν υπάρχει συναίνεση- Όχι στις πρόωρες εκλογές

Αναφερόμενος στα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτημα, λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί και αυτή, φαντάζομαι, τελικά στις επερχόμενες εκλογές.

Αναφερθήκατε σε ένα θέμα το οποίο πράγματι είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, διότι και τα δικά μου παιδιά στοχοποιήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση…»

Ως προς το αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν. Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε Πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», ενώ πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει ούτε εκλογικό ανασχηματισμό.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει συγκυβέρνηση, με τον ΠΑΣΟΚ… θα δούμε!
Η ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης αφορούσε το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας μετά τις εκλογές. Η απάντησή του ήταν αρχικά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περιθώριο συγκυβέρνησης: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα. Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του…».

Συναφώς μίλησε και για την αυτοδυναμία λέγοντας ότι αυτή «δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις. Τώρα, με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε το ότι η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ εξήγειλε «πειθαρχικά μέτρα εναντίον φοιτητών» που βιαιοπραγούν μέσα στα ΑΕΙ.

Πηγή: Ημερησία

close menu