Παπαγάλλος

Τελικά το πήραμε απόφαση! Χωρίς τηλεπικοινωνίες, DESI γιοκ!

Θεωρούμε έσχατη κοινοτυπία τις εκφράσεις «εμείς τα γράφαμε» και «εμείς τα λέγαμε», διότι το προφανές εστί και οφθαλμοφανές. Χωρίς σύγχρονες υποδομές τηλεπικοινωνιών πως να κάνεις βήματα στην ψηφιακή εποχή;

Ελάτε μου ντε;!

Θέλει και ρώτημα;!

Εμ δεν θέλει!

Γιατί όταν, πριν τρία χρόνια ο παπα-γάλ(λ)ος (και άλλοι αντάμα) παρατηρούσε ότι ο δρόμος της ψηφιακής ωριμότητας είναι (για την Ελλάδα) πολύ πιο μακρύς και δύσβατος από αυτόν που είχε παρουσιαστεί, μας θεώρησαν τουλάχιστον παρίες.

Και πέρασαν τα χρόνια και ήρθαν τα αποτελέσματα, που έλεγαν το προφανές και το αυτονόητο: Που πάτε ω ρε ζαγάρια, χωρίς τηλεπικοινωνίες;!

Kαι όταν τα μαντάτα ήρθαν και κανείς δεν μπορούσε πλέον να τα αμφισβητήσει, είμασταν μάρτυρες συχνών ανακοινώσεων και διαβεβαιώσεων για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις τηλεπικοινωνίες για τα επόμενα χρόνια.

Εύγε και μπράβο!

Το ξέραμε άλλωστε πως ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι. Και φυσικά δεν θα πούμε «εμείς τα λέγαμε», γιατί δεν δρέπουμε δάφνες για τα προφανή.

Όμως οι διεθνείς βαθμολογίες θα είναι δυσμενείς για καιρό ακόμη

Ας πούμε η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και κακές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες έχουν φέρει την Ελλάδα στην 32η θέση της κατάταξης των προτιμήσεων των Ψηφιακών Νομάδων σε διεθνή έρευνα, ενώ ως ελκυστικότερη χώρα καταγράφεται η Γερμανία. «Σιγά τα ωά», θα μπορούσε (και δικαίως) να πει κάποιος «από τη στιγμή που Microsoft, Amazon, Google, Digital Realty κάνουν ουρά για να επενδύσουν στην Ελλάδα και στα Data Centers».

Όντως και έτσι είναι. Όμως . . .

Όμως οι εθνικές επιδόσεις θα πάρουν μερικά χρόνια (μπορεί και πέντε) για να έχει η Ελλάδα καλύτερες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις των ψηφιακών επιδόσεων και να έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα των μεγάλων ψηφιακών προσπαθειών που ομολογουμένως καταβάλλονται για να αναπτυχθούν δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός Δημοσίου και των Επιχειρήσεων.

Μετά από, ας πούμε πέντε χρόνια πολιτικού χρόνου (για να βάλουμε μαζί τις θητείες Νίκου Παπά και Κυριάκου Πιερρακάκη, χωρίς φυσικά να τις συγκρίνουμε!) έχει γίνει (ευχόμαστε και ελπίζουμε) αντιληπτό ότι η ψηφιακή πρόοδος έρχεται αργά και μετά από κοπιώδεις και συστηματικές προσπάθειες, καθώς η χώρα:

Και ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση να κάνει τα αναγκαία βήματα

Και οι άλλες χώρες δεν μένουν στάσιμες, αλλά κάνουν γρήγορα βήματα, πολλές φορές γρηγορότερα από εμάς.

Και είναι γεγονός ότι στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT) χρειάζεται να κάνουμε συνεχώς περισσότερα για να πλησιάσουμε τουλάχιστον το μέσο ευρωπαϊκό όρο και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Και πολλά άλλα.

Και φυσικά η DESI είναι αμείλικτη μαζί μας, όσο και αν πολλοί και πολλές προσπαθούν (ματαίως, καθώς ο Δείκτης αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτός είναι είτε μας αρέσει είτε όχι) να τον υποβαθμίσουν για προφανείς λόγους «πολιτικοΚορεκτισμού».

Και το συμπέρασμα είναι ένα και αμείλικτο.

Χωρίς ταχέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, χαϊρι δεν βλέπουμε. Μία ζωή θα μας ρίχνουν τάπες, η Πολωνία και η Ουγγαρία και δεν πάμε παραπάνω γιατί δεν θα σταυρώσουμε ούτε δίποντο.

Γι΄αυτό ας περιμένουμε μία πενταετία (τόσο θα κάνουν να φανούν οι επενδύσεις των τριών εταιρειών στις τηλεπικοινωνίες), να συνεχίσουμε με τους άλλους επί μέρους Δείκτες της πληροφορικής, όπου τα πράγματα είναι πιο βατά και ας απολαμβάνουνε τις ανακοινώσεις των επενδύσεων των πολυεθνικών, των έργων που προκηρύσσονται, που κατακυρώνονται, καθώς σήμερα δεν θα σας δυσαρεστήσουμε με το θέμα της παράδοσης και της παραλαβής τους, γιατί θα σας πούμε μόνο μία λέξη για να καταλάβετε τις σας περιμένει (και όλους και όλες σας ). Και η λέξη είναι . . . «Σύζευξις» !!!

Και βεβαίως μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Beyond 4.0 και ένα μήνα πριν τα Συνέδρια e-Government Forum, Digital Health Care και DPO & ICT Security World δεν μπορούμε (και δεν πρέπει να χαλάσουμε το κλίμα).

Ας αφήσουμε λοιπόν τους Telecomάδες να τρέχουν να απλώσουν οπτικές ίνες ανά την Επικράτεια, να μας λένε (μονότονα κάθε χρονιά – από το 2015 και εντεύθεν – σε γνωστά fora Τηλεπικοινωνιών) για τις επενδύσεις που κάνουν (εύγε και μπράβο τους) και εμείς να αισιοδοξούμε ότι από το 2025 και εντεύθεν η χώρα θα έχει σταθερή ανοδική πορεία, την οποία και θα επιδεικνύουμε μαζί με την ψηφιακή και ασφαλή ταυτότητα που, οσονούπω, θα έχουμε αποκτήσει!

—————

ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΛΕΤΣΑ?!

Πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων (τα σάητς δεν το πήρανε χαμπάρι), το οποίον και σας μεταφέρουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μιχάλη Μπλέτσα (Μην τον μπερδεύετε με τον Ευτύχη, τον χαρούμενο κιθαρωδό των μαγειρικών συνταγών), τον Διευθυντή του ΜΙΤ Media Lab. Οι παραπολιτικές στήλες θέλουν η συνάντηση αυτή να έγινε για να δούμε τον Μπλέτσα σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας!

Και ο Πιερ(ρακάκης) θα μου πείτε;

Παλλιουκάρια μου πολιτική είναι αυτή. Τα πάντα αλλάζουν σε χρόνο ντετέ και ότι πιστεύατε το πρωί αλλάζει το μεσημέρι και είναι άλλο το απόγευμα για να αλλάξει πάλι το βράδυ και φτου κι από την αρχή την άλλη μέρα.

Γι΄ αυτό και ο Πιέρ(ρακάκης) ποτέ δεν έπαψε να δικτυώνεται στην δύσκολη Α’ Αθηνών που (λέγεται ότι) θα βάλει υποψηφιότητα αν δεν μπει στο Επικρατείας. Και να θυμάστε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι πάρα πολύ δύσκολες για όλους τους υποψηφίους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθότι οι δεύτερες, ως επαναληπτικές, θα γίνουν με λίστα, δηλαδή με βάση την κατάταξη των πρώτων εκλογών.

Άρα?

Άρα για να μπεις σίγουρα στην Βουλή για την Αθηνών πρέπει να είσαι μεταξύ της πρώτης τριάδας.

close menu