Τεχνολογίες

Τεχνητή Νοημοσύνη, ΙοΤ και blockchain στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες βρίσκονται το επίκεντρο του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως ανέφερε ο υπουργός “Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για τον τρόπο χρήσης των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το ΑΙ, το ΙΟΤ, το blockchain, τις μη επανδρωμένες αερομεταφορές (drones) και την κυβερνοασφάλεια, και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του αύριο ενώ την ίδια στιγμή επιλύει και εκκρεμότητες του χθες”.

Στην ομιλία του ο υπουργός τόνισε πως: “Η χρήση προβάλλει το αξιακό μας πλαίσιο, σημείωσε ο υπουργός και παρουσίασε κάποιες από τις προβλέψεις του νέου νόμου. Όπως είπε, ο νόμος προβλέπει διαφάνεια κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οποιαδήποτε εταιρεία λαμβάνει αποφάσεις για τους εργαζομένους της χρησιμοποιώντας αλγορίθμους ΑΙ να ενημερώνει τους εργαζομένους της γι αυτό.

Η διαφάνεια είναι θεμελιώδης για να χτιστεί η εμπιστοσύνης σε αυτές τις τεχνολογίες και αυτό ζητάει σήμερα ο νόμος. Ορίζει επίσης της λειτουργία ενός Παρατηρητηρίου για την τεχνητή νοημοσύνη, σχετικές Επιτροπές και σε πολιτικό και σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης που θα παρακολουθούν την εξέλιξη και θα καταγράφουν τα συστήματα που το Δημόσιο χρησιμοποιεί.

Σε ό,τι αφορά την προστασία δεδομένων θα προστεθούν και νέα εργαλεία, στη βάση του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να γίνει όργανο επιβολής ισχύος, η δύναμή της να είναι δύναμη μετασχηματισμού της κοινωνίας και πρέπει να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Η κυβερνοασφάλεια είναι ακόμη ένας στόχος του νομοσχεδίου και συστήνεται ηλεκτρονικό μητρώο υπευθύνων προστασίας δεδομένων των Δημοσίων Φορέων, συστήνεται Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, για τις απειλές δηλαδή που ενώ εκκινούν από το ψηφιακό πεδίο δεν μένουν σε αυτό αλλά μπορεί να φτάσουν στις φυσικές υποδομές. Ο ορισμός Υπευθύνων Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών κρίνεται απαραίτητο για να υπάρχει πάντα σχέδιο αντιμετώπισης και ένας υπεύθυνος σε περίπτωση κρίσης.

Για τα drones, ή συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ορίζεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σε νησιά ή ορεινές περιοχές σε συμβατότητα με την κείμενη νομοθεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων ορίζονται θέματα κυβερνοασφάλειας μέτρα ασφαλείας των συσκευών και μητρώα ώστε το κάθε σύστημα, κάθε ψηφιακή υποδομή να είναι προφυλαγμένη από απειλές.

Για το blockchain (συστοιχίες αλυσίδες για την αρτιότητα των πληροφοριών), θεσμοθετείτε η λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων που στηρίζονται σε αυτή την τεχνολογία, που αποτελούν έγγραφα που μπορούν να αξιοποιούνται ως αποδεικτικά μέσα, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, χρειάζεται η χώρα να θεσμοθετήσει τη χρήση των τεχνολογιών αυτών, για να μπορέσουν μια σειρά από εταιρείες και start-ups να τις χρησιμοποιήσουν για να αναπτυχθούν.

close menu