Αλλαγή σκυτάλης στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η θητεία του Θανάση Στάβερη και στη θέση του τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος.
Σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Στάβερης μιλά για μια «ανεπανάληπτη εμπειρία» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πάνω από όλα για μία «τιμή προσφοράς στην πατρίδα μου». Κάνοντας μία ανασκόπηση του έργου της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο κ. Στάβερης αναφέρει:
Η Ελλάδα πλέον έχει λόγο στην εποχή του new space
Συντονισμένα και συντεταγμένα με πρώην συνεργάτες και νυν φίλους η Ελλάδα, πλέον έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης ύψους 200.3 εκ. Ευρώ, μέσω του οποίου ήδη έχουν δρομολογηθεί τα παρακάτω έργα:
- Η κατασκευή ενός ή περισσότερων δορυφόρων στην Ελλάδα για κάλυψη εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών αναγκών.
- Η εγκατάσταση ειδικού radar, ανίχνευσης αντικειμένων χαμηλής τροχιάς (LEO). Η δράση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα, στις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη του EU-SST consortium
- H κατασκευή Assembly-Integration and Testing στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, έτσι ώστε οι Ελληνικές εταιρείες να μπορούν να συναρμολογούν τους μικροδορυφόρους που κατασκευάζουν σε ελληνικό έδαφος μειώνοντας έτσι τα κόστη τους.
- Κυβο-δορυφόροι made in Greece: 7 consortiums αποτελούμενα από ελληνικές εταιρείες και πανεπιστήμια για πρώτη φορά θα έχουν την δυνατότητα κατασκευής και εκτόξευσης 13 Κυβο-δορυφόρων
- 3 τηλεσκόπια έχουν εγκριθεί και θα γίνουν Οπτικοί σταθμοί βάσης (OGS), δίνοντάς μας δυνατότα μεταφοράς δεδομένων από και προς δορυφόρους με ταχύτητες έως 10 Gbps. Ταυτόχρονα η Ελλάδα μπαίνει στην κούρσα των κβαντικών τηλεπικοινωνιών με αξιώσεις.
Κυβερνοασφάλεια
Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ιδρύεται και μέσα 3 χρόνια :
- Ορίζεται ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης,
- Εγκρίνονται 6 προτάσεις της Εθνικής Αρχής μέσω Digital Europe Program (DEP) μεταξύ των οποίων το National CyberSecurity Operations Center και Cross border SOC.
- Ανάπτυξη πλαισίου προαγωγής της αριστείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity Excellence Management Framework). Η εν λόγω δράση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας έχει αναπτυχθεί in-house με σκοπό τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την προαγωγή της αριστείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αποτελούμενη από δύο κύρια μέρη:
- Το Εγχειρίδιο Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity Handbook), το οποίο αποτελεί έναν οδηγό με βέλτιστες πρακτικές σε τεχνικά και οργανωτικά μέτρα κυβερνοασφάλειας με στόχο την ενίσχυση της προστασίας και ανθεκτικότητας των πληροφοριακών συστημάτων των κρίσιμων και σημαντικών υποδομών και Οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Χώρας.
- Τον Οδηγό Αυτοαξιολόγησης της Κυβερνοασφάλειας Οργανισμών (Cybersecurity Self-assessment Tool), ο οποίος αποτελεί εργαλείο, ως συνέχεια Εγχειριδίου, που αξιολογεί το επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε έναν Οργανισμό μέσω κατάλληλα διαμορφωμένου ερωτηματολογίου, αποτυπώνοντας το βαθμό υλοποίησης μέτρων ασφάλειας σε δεκαεννέα (19) θεματικές ενότητες.
- Η Χώρα μας πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακαδημίας κυβερνοασφάλειας European Digital Infrastructure Consortium-Cybersecurity Skills Academy (EDIC).
Όπως επισημαίνει, οι παραπάνω δράσεις είναι κάποιες από τις πολλές, που έφεραν την χώρα πολλά βήματα μπροστά κλείνοντας εκκρεμότητες και ταυτόχρονα κάνοντας πολλά βήματα μπροστά στο μέλλον.
Στην ανάρτησή του, ο Θ. Στάβερης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Σημειώνει ότι η δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια δεν είναι επίτευγμα του ενός, αλλά «θρίαμβος» των πολλών. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαριστεί τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα στελέχη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και ειδικά:
- τον Διευθυντή του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών και φίλο Manolis Plionis
- τον Διευθυντη του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών,Τηλεπισκόπησης φίλο Spyros Basilakos
- τον Διευθυντή του Beyond EO Centre NOA και φίλο Χάρης Κοντοές