Παπαγάλλος

Τhe Greek Public CRM case: Ο μπουφές και η ροτόντα . . . μπουκώσανε !

Το πρώτο δείγμα ότι η αγορά… «μπουκώνει, ήρθε! Στον διαγωνισμό για το «ΣιΑρΕμ» του Δημοσίου, ύψους 134 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκε μία μόνο προσφορά. Και εδώ αρχίζουν τα «ορεξάτα» για τους μπουφέδες και τις ροτόντες!

Και αρχίζουμε από την δεύτερη είδηση για να πάμε στην κύρια.

Ως γνωστόν ματαιώθηκε, που λέτε, η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγικής λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Μονάδων Υγείας της ΗΔΙΚΑ, αξίας μόλις 3 (ψωρο)μυρίων ευρώ, δηλαδή 1 δισεκατομμυρίου παλαιών καλών δραχμών.

Αν αυτό συνέβαινε (που δεν θα συνέβαινε προφανώς) πριν πέντε και δέκα χρόνια (τότε που οι εταιρείες ψάχνανε τις 99 δραχμές για να κάνουν ένα κατοστάρικο) και σας λέγαμε τότε ότι θα έφτανε η εποχή που η πιάτσα δεν θα κοίταγε διαγωνισμούς 1 δισεκατομμυρίου δραχμών, προφανώς και δεν θα μας πίστευε κανείς.

Και όμως έγινε!

Τρία (3) ολόκληρα μύρια στα αζήτητα!

Και νάταν δύσκολο το έργο;

Ζητούσαν υπηρεσίες λειτουργίας του ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, υπηρεσίες Ενσωμάτωσης Νέων Λειτουργιών, υπηρεσίες  Υποστήριξης Παραγωγικής Λειτουργίας Τοπικών Συστημάτων και κάτι άλλες ψιλοϋπηρεσίες. Ευκολάκι δηλαδή.

Κι όμως! Το έργο πήγε στα αζήτητα.

Και πάμε στην επόμενη, πλην όμως, σοβαρότερη είδηση, που ως «παγόβουνο», εσείς βλέπετε (όχι εμείς) το μέρος που εξέχει της επιφανείας.

Μία (1), που λέτε, προσφορά κατατέθηκε από την Ενωση Εταιρειών «ΟΤΕ – UniSystems» στον διαγωνισμό της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», για το έργο του «ΣιΑρΕΜ» του Δημοσίου που επιγράφεται με τον μακρόσυρτο τίτλο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)» με προϋπολογισμό ολόκληρα 134 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 46,4 δισεκατομμύρια παλιές καλές δραχμούλες, όταν το πρώτο και αρχικό «ΤAXIS» πήγε κοντά στα 11 δισ. με το περισσότερο να είναι «σίδερο».

Και εδώ αρχίζουν οι παπαγαλ(λ)λιές!

Kατ΄αρχάς δεν υπάρχει περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού λόγω της μίας και μόνο προσφοράς. Η Ένωση των Εταιρειών που την κατάθεσε, απλώς μπορεί να την κοστολογήσει έως 46,4 εκατ. ευρώ (μείον ένα ευρώ, λέμε τώρα). Άρα θα είναι συμφέρουσα, από την στιγμή που το Δημόσιο θα πληρώσει λιγότερα από αυτά που προϋπολόγισε.

Επομένως και με μία προσφορά ο διαγωνισμός θα προχωρήσει (και θα κατακυρωθεί, εκτός απροόπτου, φυσικά).

Και συνεχίζονται οι (πραγματικές) παπαγαλ(λ)ιές.

Φυσικά και αξίζει τον κόπο να δούμε ποιοι είναι οι υπεργολάβοι. Κατά πως μαθαίνουμε υπεργολάβοι είναι (σχεδόν) όλη η πιάτσα, που είχε κατέβει στους προηγούμενους διαγωνισμούς (ειδικά στον τελευταίο), που ακυρώθηκε πριν χρόνια πολλά (και καλά).

ΕΔΩ διαβάστε σε έναν παλαιό παπα-γά(λ)λο τι συνέβαινε επί εποχής Altec Intregration! (Όχι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία!)

http://old.ictplus.gr/default.asp?pid=30&la=1&rID=31173&ct=3

Και συνεχίζουμε με τις πραγματικές παπα-γαλ(λ)ιές, τις οποίες πρέπει να προσέξουν οι επαΐοντες

Μιλώντας με ένα (παρα)πολιτικό παράγοντα που έχει δει κυβερνήσεις και κυβερνήσεις, διοικήσεις και διοικήσεις (στην «ΚτΠ» λέμε τώρα), «παίκτες» και «παίκτες» στην ΑηΣη(x)τήρικη πιάτσα, μου επισήμανε το εξής. Και όχι μόνο  αυτός.

«Για το ίδιο έργο στο παρελθόν, χαμηλότερου προϋπολογισμού, είχαν κατέβει πέντε σχήματα, όλα με την ίδια πλατφόρμα, καθώς οι προδιαγραφές δεν άφηναν περιθώρια άλλων επιλογών. Ασχέτως αν ο διαγωνισμός ακυρώθηκε οι πέντε (μάλλον τόσοι ήταν) αποδείκνυαν τότε ότι ο ανταγωνισμός υπήρχε και ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα έβγαζε την πραγματικά συμφερότερη προσφορά. Τώρα έχουμε μία προσφορά και μέσα σε αυτή είναι οι περισσότεροι διεκδικητές των προηγούμενων διαγωνισμών. Αν πιάσει το νόημα καμία Ανεξάρτητη Αρχή, είναι πολύ πιθανό να καλέσει τον Φορέα που προκήρυξε το έργο για «να τον ακροαστεί». Αν γίνει αυτό, μάλλον απίθανο σήμερα, θα είχε πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη».

Τάδε έφη ο (παρα)πολιτικός (με υπηρεσιακή ιδιότητα) διαχρονικός παράγοντας. Δεν γνωρίζω τι (υπο)εννοούσε, όμως το νόημα είναι ότι οι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι μετεκλογικές εξελίξεις στην πιάτσα των έργων ΤΠΕ/ICT, στην περίπτωση που στην Κυβέρνηση δεν θα είναι μόνο ένα κόμμα.

Το γεγονός είναι όμως ένα!

Οι συνδαιτήμονες της «ροτόντας» και του «μπουφέ», έχουν χορτάσει από την βρώσιν των πρώτων εδεσμάτων και στους επόμενους γύρους (μέχρι τις εκλογές) το φαινόμενο της σύνταξης πίσω από ένα σχήμα (ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλη «πιατέλα», όπως τα 134 μύρια του CRM) θα είναι συχνότερες.

Αυτά και η συνέχεια για σχόλια και (παρα)πολιτικά προφανώς στις 2 και 3 Νοεμβρίου στο e-Government Forum Digital Health, στο Care και στο DPO&ICT Security World.

ΠΑΠΑ-ΓΑ(Λ)ΛΙΕΣ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΦΦΤΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ!

Αυτή η παπαγαλ(λ)ιά θα είναι σύντομη.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Εψιλον Εψιλον (ΕΕ) και στα μέλη της (όπως π.χ και στην Ελλάδα) δεν επιτρέπει τις «ποινές» στην απορροφητικότητα των πόρων του RRF. Η αδυναμία έγκαιρης και εντός των προθεσμιών απορρόφησης των πόρων δεν θα «τιμωρείται» πια με την απώλειά τους, αλλά με «κεφαλαιοποίηση» και επανεκκίνηση. Σε αυτή την βασιμότατη βρυξελιώτικη παπα-γαλ(λ)ιά να προστεθεί ότι τα «ΕΣΠΑ» θα είναι διαδοχικά και σε διαδοχικό χρόνο.

Και προφανώς κερδισμένη είναι η πιάτσα των ΤΠΕ.

Και άρα «είναι πολλά τα λεφφφτά», σύμφωνα με την παλιά ατάκα του Σπύρου Καλογήρου.

close menu