Χρηματοδοτήσεις

Θεοδωρικάκος: Πλήρης αναβάθμιση του ΕΛΚΕΘΕ με έργο 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  υπουργός Ανάπτυξης 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε την αποστολή TREC, η οποία μελετά τις ακτές της Μεσογείου και τα παράκτια οικοσυστήματα, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σημείωσε τη συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, και την υποστήριξη που λαμβάνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) με χρηματοδότηση ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του ΕΛΚΕΘΕ των τελευταίων 25 ετών.

Στη συνεργασία εμπλέκονται επίσης η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το ΤΑΙΠΕΔ. Οι υποδομές του ΕΛΚΕΘΕ θα ενισχυθούν με δύο νέα κτίρια σε Ανάβυσσο και Κρήτη, που θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, θα προμηθευτούν ένα υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) ικανό να επιχειρεί σε μεγάλα βάθη έως 3.500 μέτρα, το οποίο θα βοηθήσει στη δειγματοληψία και την εξερεύνηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Επίσης, στην Κρήτη θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών, το οποίο θα προωθήσει σημαντικές βιοτεχνολογικές εφαρμογές, όπως η παραγωγή φαρμακευτικών και βιοενεργών ουσιών. Τέλος, οι εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών και το Ενυδρείο Κρήτης θα αποκτήσουν σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας και φιλτραρίσματος νερού, βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού και εξοικονομώντας πόρους.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επικεντρώνεται στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Η Μεσόγειος και οι ακτές της Ελλάδας αποτελούν μεγάλα πλεονεκτήματα για την χώρα, τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά, και είναι βασικά στοιχεία της προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Ελλάδας. Μέσω της συνεργασίας με το ΕΛΚΕΘΕ και άλλους επιστημονικούς φορείς, η Ελλάδα επιδιώκει να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, η οποία ανέφερε: «Η πρώτη πανευρωπαϊκή αποστολή για τη μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές με προηγμένα κινητά εργαστήρια και το φημισμένο ωκεανογραφικό σκάφος Tara ολοκληρώθηκε σήμερα κάνοντας την τελευταία του στάση στην Αθήνα. H αποστολή TREC (Traversing European Coastlines) ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 από τη Βαλτική και έκανε πάνω από ένα χρόνο δειγματοληψίες κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτογραμμών.

Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, συμμετείχαν περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από περισσότερα από 70 ιδρύματα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και περιέλαβε επίσης τοπικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της διαδρομής δειγματοληψίας, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο προσέφερε σημαντική επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δειγματοληψίες, στις καθημερινές δραστηριότητες, στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για τις δειγματοληψίες και στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων προβολής στο κοινό.

Η εμπειρία της αποστολής TREC, με πανευρωπαϊκή διάσταση και τεράστια δυναμική ως προς τον όγκο των συλλεχθέντων δεδομένων, αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων».

close menu