Η Think Silicon με καταγωγή από την Πάτρα είναι μια από τις 30 περίπου εταιρείες σε όλο τον κόσμο που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής των πρώτων chip Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει εξαγοραστεί από την Αμερικανική Applied Materials, ενώ εγκαινίασε και τις νέες της εγκαταστάσεις στην Μεταμόρφωση Αττικής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας θα αποτελέσουν ένα από τα ελάχιστα κέντρα σχεδιασμού τεχνολογίας της Applied Materials στον κόσμο και θα χρησιμεύσει επίσης και σαν διοικητική έδρα της αμερικανικής εταιρείας στην περιοχή.
Ποια είναι η Think Silicon
Η Think Silicon ξεκίνησε το 2007 στην Πάτρα και σχεδιάζει μονάδες επεξεργασίας γραφικών πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το 2020 πέρασε υπό την ομπρέλα της Appled Materials, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ολοκληρωμένων για υπολογιστές και είναι εισηγμένη στο NASDAQ με κεφαλαιοποίηση
126 δισ.δολ., ετήσια έσοδα 18 δισ.δολ., 25.000 εργαζόμενους, 15.000 πατέντες και επενδύσεις 2,6 δισ.δολ. ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη.
«Ένας από τους πιο σημαντικούς επεξεργαστές Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο δεν θα βγει από τη Σίλικον Βάλει, το Τόκιο ή τη Σαγκάη, αλλά από την Αθήνα. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει περήφανους» τόνισε χθες στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, Applied AI Group της Applied Materials, κ. Κώστας Μάλλιος.
Στον έναν αυτό χρόνο, από την εξαγορά της από τον αμερικάνικο όμιλο, η Think Silicon μετασχηματίστηκε από startup σε μέλος μιας πολυεθνικής, έχοντας διπλασιάσει το προσωπικό της από τα 16 στα 32 άτομα και έχοντας υπερδιπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Επί ελληνικού εδάφους έχει παρουσία σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ διατηρεί παραρτήματα στο Τορόντο, στο Όστιν (Τέξας), στην Κολωνία, και στην Ταϊπέι (Ταϊβάν), εξυπηρετώντας πελάτες σε όλο τον κόσμο.
«Οι νέες εγκαταστάσεις μας στην Μεταμόρφωση Αττικής, έκτασης 1.000 τ.μ., σηματοδοτούν ένα νέο πολύ συναρπαστικό κεφάλαιο στη στρατηγική ανάπτυξης της Applied Materials και τοποθετούν τη Think Silicon και την Ελλάδα σε βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μάλλιος.
Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο συνιδρυτής της Think Silicon και CEO και Country President της Applied Materials στην Ελλάδα, κ. Γεώργιος Σιδηρόπουλος, η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας από τον πολυεθνικό κολοσσό δεν έκανε την πρώτη μια απλή «δεξαμενή» μηχανικών για τη δεύτερη. «Η Think Silicon λειτουργεί ξεχωριστά ως θυγατρική του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού με τη δική της ομάδας έρευνας και ανάπτυξης, πωλήσεων και marketing».
Με στόχο το brain regain
Η Think Silicon όχι απλά λειτουργεί αυτόνομα, αλλά εξελίσσεται σε τεχνολογικό πόλο έλξης για ταλαντούχους μηχανικούς από το εξωτερικό: σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τους τελευταίους 8 μήνες το 33% των θέσεων εργασίας έχει στελεχωθεί από μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, από χώρες όπως η Νορβηγία ή η Ολλανδία, που θέλησαν να επαναπατριστούν.
Τα σχέδια για το μέλλον είναι εξίσου φιλόδοξα, αφού η Think Silicon προβλέπει ότι έως το 2022 θα έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της. Όπως σχολίασε ο κ. Μάλλιος, στόχος του αμερικανικού ομίλου είναι να κατευθύνει ταλέντα από άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία ή το Ισραήλ στην Ελλάδα, για να ενισχυθεί περαιτέρω το design center της Think Silicon.
“Αυτό που κάνει η Think Silicon δεν το βρίσκεις σε όλο τον κόσμο”
Ερωτηθείς χθες, για τους λόγους που οδήγησαν την Applied Materials από την Καλιφόρνια στην Πάτρα και τη Think Silicon, ο κ. Μάλλιος ήταν πολύ εύγλωττος: «Βρήκαμε αυτό που δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά αλλού». Τι κάνει όμως η Think Silicon, που δεν κάνουν οι άλλοι;
Η Think Silicon δραστηριοποιείται στον χώρο των ημιαγωγών και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για wearables, Internet of Things, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού, ενώ εξυπηρετεί πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Οι επεξεργαστές αποτελούν ολοκληρωμένες λύσεις, καθώς συνοδεύονται από το απαιτούμενο λογισμικό, έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καταλαμβάνουν πολύ μικρή επιφάνεια και έχουν εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις μνήμης.
Πρόσφατα επέκτεινε τη προϊοντική γκάμα της σε λύσεις απευθυνόμενες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης επεξεργαστών χαμηλής ισχύος για Edge Computing.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της «υπολογιστικής όρασης» (computer vision), δηλαδή στην αναγνώριση στοιχείων από τη συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Έχουμε πετύχει η πελατειακή μας βάση να αποτελείται από παγκόσμιους ηγέτες της αγοράς των ημιαγωγών δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε τις συσκευές και τις εφαρμογές του μέλλοντος. Πολλές από τις εκατομμύρια συσκευές που θα αγοράσει ο καταναλωτής φέτος και τα επόμενα χρόνια, από φορέσιμες συσκευές, κινητά, tablets μέχρι καφετιέρες και θερμοστάτες, θα έχουν ενσωματωμένα chip που έχει σχεδιάσει η Think Silicon» σημείωσε χθες ο κ. Σιδηρόπουλος.