Χρηματοδοτήσεις

Θόδωρος Σκυλακάκης: 12 δισ. ευρώ το 2023 από το Ταμείο Ανάκαμψης και τετραπλασιασμός των ψηφιακών έργων

“Μπαίνουμε στο πιο δύσκολο μέρος με την υλοποίηση δημόσιων έργων. Θα κριθεί ολόκληρη η διοίκηση από την ικανότητα μας να φέρουμε αυτούς τους πόρους στα ταμεία”. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης Θόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών και το ΙΟΒΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης «Το Ταμείο ξεκίνησε γρήγορα από τη δική μας πλευρά. Περάσαμε με ταχύτητα στην πρώτη φάση και έχουμε πάει πολύ καλά ως προς τα δάνεια». Ακόμη, ο ίδιος έκανε λόγο για «Σημαντική ανταπρόκριση», για να συμπληρώσει ότι «Μπαίνουμε στο πιο δύσκολο μέρος με την υλοποίηση δημοσίων έργων», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «Θα κριθεί ολόκληρη η διοίκηση από την ικανότητά μας να φέρουμε αυτούς τους πόρους από τα ταμεία».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι «Θα δοκιμάσουμε τις πραγματικές αντοχές της αγοράς», για να προσθέσει ότι θα «πρέπει να διπλασιάσουμε τον ρυθμό των πληρωμών το 2023 για να φτάσουμε τα 12 δις. επενδύσεις».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ακόμη ότι τα ψηφιακά έργα θα 3πλάσια και 4πλάσια από αυτά που έκανε η αγορά.

Μαργαρίτης Σχοινάς: “Πρωτοφανής εμπειρία για ένα τεράστιο οικονομικό άλμα”

Σαν μια πρωτοφανή εμπειρία για ένα τεράστιο οικονομικό άλμα χαρακτήρισε από την μεριά του το Ταμείο Ανάκαμψης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος θεωρεί ότι το σχέδιο είναι «καλά δομημένο», εκτιμώντας ότι οι πόροι θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, μέχρι το 2026.

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει το παραδοσιακό υπόδειγμα ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι το 40% των πόρων αφορά την πράσινη μετάβαση και πάνω από το 1/5 την ψηφιοποίηση. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι το Ταμείο δίνει πολύ μεγάλη βάση στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, κάνοντας λόγο για ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει 400 εκατ. ευρώ για να μοχλεύσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ

Ακόμη, είπε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αφορά τους «υφιστάμενους παίχτες της αγοράς», αλλά και το μέλλον.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς εξήρε την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι «Το ελληνικό σχέδιο έχει εφαρμοστεί, σύμφωνα με το αρχικό διάγραμμα δείχνει πως η δομή αυτή αποδίδει».

close menu