Από τη μία διαβάζουμε για ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό και από την άλλη ακούμε επιχειρηματίες σε τουριστικούς προορισμούς να λένε ότι «φέτος τα πράγματα δεν πάνε καλά». Ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Ας δούμε κατ’ αρχάς τι λένε τα στοιχεία: στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφεται αύξηση των διεθνών αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ, το α’ εξάμηνο καταγράφηκαν 9,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 (8,9 εκατ.) κατά +9,6% (+855 χιλ. αφίξεις).
Η εικόνα, όμως, δεν είναι η ίδια σε όλους τους προορισμούς. Αύξηση παρουσιάζουν η Κρήτη (+8,6%), τα Δωδεκάνησα (10,2%), τα νησιά του Ιονίου (6,9%) και η Πελοπόννησος (8,3%). Επίσης, μεγάλη άνοδο σημειώνει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου καταγράφηκαν 3,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (+426 χιλ./+13,9%). Ακολούθησε το αεροδρόμιο της ,Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +54 χιλ./+5,3%.Αντίθετα, στις Κυκλάδες σημειώνεται μείωση της τάξης του 2,6%, φτάνοντας τις 370.000 αεροπορικές αφίξεις. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου κατέγραψε μείωση 5% (-7.000) και της Σαντορίνης μείωση 1,1% (-2.000), καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 137 χιλ. και 234 χιλ. αντίστοιχα.
Άνοδο, πάντως, σημειώνουν και οι οδικές διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 4 εκατ. (+13,7%/+485.000).Όπως δείχνουν, λοιπόν, οι αριθμοί, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα συνολικά είναι σημαντικά περισσότεροι. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες;
Ξοδεύουν λιγότερα
Η ακρίβεια που έπληξε τις χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα την τελευταία διετία φαίνεται ότι αρχίζει πλέον να επηρεάζει σημαντικά τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Μετά την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού στη μεταπανδημική περίοδο, στο πλαίσιο της τάσης που καταγράφηκε ως «ταξίδια εκδίκησης», πλέον τα σημάδια της κόπωσης είναι εμφανή, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και αυτό αποτυπώνεται κυρίως στα χρήματα που ξοδεύουν. «Η Μέση Κατά Κεφαλήν Δαπάνη εμφανίζει σημαντική υποχώρηση -12%, ειδικότερα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαΐου της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι επισκέπτες μας είναι πλέον εξαιρετικά μετρημένοι στις δαπάνες τους και όλοι οι κλάδοι πρέπει με ευθύνη να αντιμετωπίσουν κακές πρακτικές αισχροκέρδειας. Επιπλέον, οι άμεσοι ανταγωνιστές μας τα πάνε καλύτερα. Η Κροατία είναι στο +20%, η Ιταλία στο +11,4% και η Ισπανία +8,5%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής.
Η ακρίβεια έχει επηρεάσει και τις διακοπές των Ελλήνων, οι οποίοι μειώνουν σημαντικά τις ημέρες των διακοπών τους, αλλά και τα χρήματα που ξοδεύουν. Ακόμα και προορισμοί που ήταν γεμάτοι με Έλληνες, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, τώρα πασχίζουν -ματαίως- να γεμίσουν τα δωμάτιά τους με Βαλκάνιους πελάτες. Ξενοδόχοι στον Πλαταμώνα αναφέρουν ότι μόλις 2 στις 10 παρέες τουριστών είναι Έλληνες.
Πλήγμα στα ξενοδοχεία πολυτελείας
Οι ταξιδιώτες στρέφονται προς πιο budget friendly επιλογές και αυτό αντανακλάται σε όλες τις δαπάνες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών: διαμονή, φαγητό, ποτό, δραστηριότητες, διασκέδαση.
Οι πρώτες επιχειρήσεις που πλήττονται είναι αυτές της διαμονής και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ