Οικονομία

Την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων εξετάζει η κυβέρνηση

Μεταξύ των μέτρων που η κυβέρνηση επεξεργάζεται είναι η μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, η μεγαλύτερη έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρων αλλά και το σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών

Την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με βασικό στόχο τη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Μεταξύ των μέτρων που η κυβέρνηση επεξεργάζεται είναι η μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, η μεγαλύτερη έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρων αλλά και το σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.

Ειδικότερα εξετάζονται:

-Χαμηλότερη παρακράτηση για φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα μειωθεί έως και 10% το ποσό των χρημάτων που θα παρακρατά η εφορία στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού και οι οποίοι χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου η πληρωμή για υπηρεσίες στο Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι με το σημερινό νομοθετικό ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού, το ύψος της ρυθμισμένης οφειλής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τα ποσοστά παρακράτησης κλιμακώνονται από 10%-70%.

-Αύξηση των ακατάσχετων χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που «έχει μείνει στα χαρτιά» από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί.

Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Ο φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στο τραπεζικό του λογαριασμό
Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα με περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, το όριο των 1.250 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
-Μεγαλύτερη έκπτωση για όσους εξοφλούν νωρίς το φόρο εισοδήματος. Εξετάζεται κλιμακωτή αύξηση την έκπτωσης για όσους εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία και ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής.

Eπισημαίνεται ότι σήμερα το ποσοστό έκπτωσης ανέρχεται σε 3% για όσους εξοφλούν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου την οφειλή Πάντως σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες και οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του 2025.

Πηγή: businessnews.gr

close menu