Το έλλειμμα της Ευρώπης ως προς τις υποδομές στο 5G και τις ψηφιακές δεξιότητες, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης με τίτλο “Competition and Collaboration: Balancing Priorities in the EU’s Digital Autonomy Strategy” στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το διάλογο συντόνισε ο Συντάκτης του Wealth of Nations, Simon Nixon.
Ο Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συνδεσιμότητα και η ψηφιοποίηση λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές για κάθε πτυχή της οικονομίας και αποτελούν το κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την ευρωπαϊκή αυτονομία. Επικαλούμενος μάλιστα σχετική έρευνα του Ομίλου Vodafone, τόνισε ότι προκύπτει μια ευκαιρία αύξησης του ΑΕΠ πανευρωπαϊκά κατά 1 τρισεκατομμύριο ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επιτύχουν βαθμολογία 90 στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) έως το 2027.
Ο κ. Μπρουμίδης σχολίασε ότι τα δίκτυα του μέγιστης απόκρισης 5G καλύπτουν μόλις το 25% του πληθυσμού της ΕΕ, ενώ έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και την Κίνα, στις οποίες η αντίστοιχη κάλυψη βρίσκεται στο 85% και 95%. Επέστησε στη συνέχεια την προσοχή στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική αυτονομία και η πράσινη μετάβαση πηγαίνουν μαζί με τα δίκτυα 5G. Χαρακτήρισε, ως κοινό παρονομαστή τα δίκτυα και τις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ένα επενδυτικό κενό άνω των 200 δις. ευρώ, προκειμένου να επιτύχει η Ευρώπη τους στόχους συνδεσιμότητας στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας μέχρι το 2030.
Ο Chief Executive Officer της Veridos GMBH Marc-Julian Siewert, τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ επενδύουν 140 δις. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη, τα οποία είναι ένα χαμηλό ποσό. Γι’ αυτό επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κοινή ψηφιακή ατζέντα και παρατήρησε ότι οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να αγοράζουν ημιαγωγούς από το εξωτερικό αντί να δημιουργήσουν μόνες τους, λόγω της έλλειψης μίας κοινής ατζέντας. Πρόσθεσε τέλος, ότι εκτός από την ατζέντα χρειάζονται και άλλες προϋποθέσεις. Αυτές είναι ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και κεφαλαιακές παροχές προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ASML/ Senior Affiliate Professor of Strategy INSEAD, Ολλανδία, Annet Aris, παρουσίασε μία άλλη εικόνα για την Ευρώπη καθώς πιστεύει ότι η ΕΕ είναι σε αρκετό καλό επίπεδο παρά το γεγονός ότι οι υποδομές 5G. Στον αντίποδα ανέφερε ότι η ΕΕ είναι ψηφιακά συνειδητοποιημένοι. Όσον αφορά τα data centers και την τεχνητή νοημοσύνη, επισήμανε ότι το κέντρο βάρους είναι όντως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά η Ευρώπη πρέπει να επικεντρώσει στα δυνατά της σημεία. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις στρατηγικά και να βρεθεί τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη ενωμένη καλύτερα από τις άλλες ηπείρους.
Για τον President of Emeritus & Life Trustee, Malcolm R Currie Chair for Technology & the Humanities, USC USA, C.L. Max Nikias, η μεγαλύτερη απειλή είναι η έλλειψη ικανοτήτων και όχι τα άλλα κράτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις στο έμψυχο δυναμικό, δηλαδή μέσω υποτροφιών προς τους φοιτητές για να σπουδάσουν αυτό που χρειάζεται το ευρωπαϊκό επιχειρείν.
Από την πλευρά της, η πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009-2014), Βέλγιο, Viviane Reding, ανέφερε ότι η Ευρώπη επένδυσε στη ευρωστία της ηπείρου και χρησιμοποίηση των ΗΠΑ για «φθηνή» ασφάλεια, και το ίδιο έκανε με την Κίνα και τη Ρωσία για την βιομηχανική παραγωγή και την ενέργεια. Όμως, σύμφωνα με την κα. Reding, η ήπειρος ξύπνησε και είδε ότι ήρθε η ώρα των συνεργασιών μεταξύ των κρατών και εκεί που πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους είναι στην έρευνα. Εξέφρασε, δε, τις ανησυχίες της για το πως έχει «χτιστεί» η Ευρώπη, καθώς πρόκειται μεν για μία κοινή αγορά, η οποία ωστόσο είναι κατακερματισμένη, για να επιτευχθεί η αυτονομία της δε, χρειάζεται συνεργασία και να επιδιώκονται οι τοπικές επιτυχίες. Τέλος, πρότεινε ως λύσεις την ενίσχυση της έρευνας και την εκπροσώπηση των ταλέντων στις σχολές STEM και τα οικονομικά.