Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) ανακοίνωσε τις νικήτριες των ετήσιων βραβείων καινοτομίας του: τα βραβεία απονεμήθηκαν στις πόλεις Métropole Aix-Marseille Provence και Haarlem, καθώς και σε έξι κορυφαίες καινοτόμες γυναίκες. Τα βραβεία ανακοίνωσε η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής του ΕΣΚ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.
Βραβείο καινοτόμων γυναικών της ΕΕ
Τρεις νικήτριες του βραβείου καινοτόμων γυναικών της ΕΕ θα λάβουν έκαστη χρηματικό βραβείο ύψους 100 000 ευρώ:
- Η κ. Rocío Arroyo από την Ισπανία, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της AMADIX, εταιρείας που παρέχει εξατομικευμένες ιατρικές λύσεις για τη διάγνωση του καρκίνου.
- Η δρ. Ciara Clancy από την Ιρλανδία, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Beats Therapeutics, εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κινητικότητας που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον.
- Η δρ. Ninna Granucci από τη Γαλλία, συνιδρύτρια και πρόεδρος της Green Spot Technologies, εταιρείας η οποία παράγει συστατικά τροφίμων ανακυκλώνοντας απορρίμματα τροφίμων.
Για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, τρεις ακόμη νικήτριες στην κατηγορία «Ανερχόμενες Καινοτόμες Γυναίκες» κάτω των 35 ετών θα λάβουν έκαστη χρηματικό βραβείο 50 000 ευρώ:
- Η κ. Iva Gumnishka από τη Βουλγαρία, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Humans in the Loop, μιας κοινωνικής επιχείρησης η οποία συνδέει κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις με ψηφιακές ευκαιρίες εργασίας.
- Η κ. Niamh Donnelly από την Ιρλανδία, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Akara Robotics, εταιρείας η οποία αναπτύσσει ρομποτικές λύσεις που σχεδιάζονται για την απολύμανση νοσοκομείων.
- Η δρ. Mehak Mumtaz από την Πορτογαλία, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της iLoF, εταιρείας η οποία αναπτύσσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση του μέλλοντος της εξατομικευμένης ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων.
Κατά την απονομή των βραβείων, η επίτροπος κ. Γκαμπριέλ δήλωσε: «Τιμούμε 6 γυναίκες επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από ρηξικέλευθες καινοτομίες· 6 επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες που έχουν φέρει καινοτομία στην αγορά· 6 ταλαντούχες γυναίκες επιχειρηματίες που θα εμπνεύσουν τη νεολαία μας και τις νικήτριες του αύριο.»
Βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας
Ανακοινώθηκαν οι νικήτριες πόλεις της όγδοης διοργάνωσης των βραβείων Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας: η Métropole Aix-Marseille Provence ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2022 και κέρδισε χρηματικό βραβείο ύψους 1 000 000 ευρώ. Το βραβείο Ανερχόμενης Ευρωπαϊκής Πόλης Καινοτομίας, το οποίο συνοδεύεται από 500 000 ευρώ, απονεμήθηκε στην πόλη Haarlem των Κάτω Χωρών.
Η επίτροπος κ. Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: « Οι πόλεις που προκρίθηκαν για το βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας (iCapital) αποτελούν καταλύτες για την άνθηση των οικοσυστημάτων καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εντυπωσιάστηκα βλέποντας πώς οι πόλεις αυτές αποτελούν πεδία στα οποία ανθεί η καινοτομία και δοκιμάζονται ποικίλες προσεγγίσεις, υπηρεσίες και προϊόντα για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο και ψηφιακό μέλλον των αστικών κέντρων.»
Τα βραβεία αυτά ανταμείβουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει και ενστερνίζεται την καινοτομία. Επιλαχούσες πόλεις για το βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας ήταν η Espoo (Φινλανδία) και η Valencia (Ισπανία), ενώ οι πόλεις Mainz (Γερμανία) και Aveiro (Πορτογαλία) ήρθαν δεύτερη και τρίτη αντιστοίχως στην κατηγορία «Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας».
Ιστορικό
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη». Διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 10,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη ρηξικέλευθων καινοτομιών καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την έρευνα σε πρώιμο στάδιο έως την εξακρίβωσης της δυνατότητας υλοποίησης, τη μεταφορά τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση και επέκταση νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ.