Υποδομές

Το ίντερνετ στην Ελλάδα γίνεται ταχύτερο αλλά ακόμα απέχει από τα διεθνή στάνταρ

Βελτιώνεται η κατάσταση των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, όμως ακόμα έχει πολύ δρόμο για να φτάσει στις κορυφαίες του κόσμου. Σύμφωνα με μελέτη της Ookla, οι μετρήσεις της οποίας αποτελούν την σταθερά γύρω από την οποία καταγράφονται οι ταχύτητες σύνδεσης παγκοσμίως, η χώρα μας σε ότι αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης στο internet τόσο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όσο και στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις κέρδισε 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη την σταθερή ευρυζωνικότητα.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη της Ookla, η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 57,39 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων (download) και στα 13,25 Mbps όσον αφορά στην αποστολή (upload). Επιδόσεις που έδωσαν στην Ελλάδα την 32η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τη χώρα μας να κερδίζει 8 θέσεις σε σχέσεις με τον Αύγουστο.

Σημειωτέον πως η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας ήταν τον Μάιο όταν είχε βρεθεί στην 22η θέση παγκοσμίως (61,78 Mbps στο download και 13,73 Mbps στο upload). Τους καλοκαιρινούς μήνες οι επιδόσεις παρουσιάζουν μείωση λόγω του υψηλότερου φόρτου των δικτύων από την έλευση των τουριστών. Πάντως, απέχουμε αρκετά από τις πρώτες θέσεις όπου βρίσκονται χώρες όπως η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κίνα και η Ολλανδία με μέσες ταχύτητες πάνω από τα 105 Mbps όσον αφορά στην λήψη δεδομένων.

Αντίστοιχη άνοδος σημειώθηκε και στην καταγεγραμμένη ταχύτητα των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, οι οποίες όμως εξακολουθούν να αποτελούν την Αχίλλειο Πτέρνα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, καθώς είναι αυτές που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα παράπονα από τους καταναλωτές, λόγω έλλειψης υποδομών. Όπου αυτές έχουν ολοκληρωθεί, με την βοήθεια του voucher ευρυζωνικότητας, οδήγησαν τους καταναλωτές στις συνδέσεις άνω των 100 Mbps, κάτι που αποτυπώνεται και στις μελέτες της Ookla. Οι μετρήσεις έδειξαν μέση ταχύτητα για τον Σεπτέμβριο τα 39,16 Mbps για το download και στα 6,19 Mbps για το upload, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες που είχε ποτέ η χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι να βρεθούμε στην 94η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κερδίζοντας 7 θέσεις σε σχέση με τον Αύγουστο. Σημειωτέον πάντως πως τον Μάιο είμασταν στην 89η θέση παγκοσμίως. Στα αξιοσημείωτα της παγκόσμιας κατάταξης το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Χιλή (!) με μέση ταχύτητα download τα 217,43 Mbps με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 215,83 Mbps.

Η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των σταθερών συνδέσεων

Εκτός από τις εθνικές επιδόσεις, η Ookla δημοσιοποίησε και τις επιδόσεις των πόλεων, με την σχετική λίστα να περιλαμβάνει την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι δύο πόλεις της Ελλάδας δείχνουν να έχουν μοιράσει την πίτα καθώς σε ότι αφορά στην Αθήνα οι επιδόσεις των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων τη φέρνουν στην 46η θέση παγκοσμίως (μεταξύ 170 πόλεων) και άνοδο 13 θέσεων σε σχέση με τον Αύγουστο. Το download κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 57,23 Mbps και το upload στα 14,70 Mbps. Στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, η Αθήνα είναι στην 116η θέση (μεταξύ 190 πόλεων) με άνοδο 3 θέσεων και με το download στα 40 Mbps και το upload στα 6,18 Mbps.

Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη όσον αφορά στις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις βρέθηκε στην 49η θέση (+1 θέση) με 56,57 Mbps (download) και 14,74 Mbps (upload). Στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν λίγο πιο πάνω από την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην 110η θέση (άνοδος 7 θέσεων) με 44,35 Mbps στη λήψη δεδομένων και 8,35 Mbps στην αποστολή.

Όσον αφορά τις πιο «γρήγορες» πόλεις, τις κορυφαίες επιδόσεις τις συναντάμε σε δύο μεγαλουπόλεις της Κίνας. Η Σαγκάη είναι η κορυφαία στις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις με τη μέση ταχύτητα download στα 158,63 Mbps, ενώ το Πεκίνο πήρε την πρωτιά στις σταθερές συνδέσεις με 238,86 Mbps.

close menu