Μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί την πλήρη διασύνδεση και του συστήματος πληρωμών IRIS.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η νέα διασύνδεση, με την οποία οι καταναλωτές θα έχουν κάθε ψηφιακό τρόπο πληρωμής στην διάθεση τους, ενώ αναμένεται να “χτυπηθεί” ακόμα περισσότερο η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέχρι την άνοιξη του 2025 θα διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS ώστε να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια το IRIS των επιχειρήσεων, θα «κουμπώσει» με τις ταμειακές μηχανές ώστε κάθε φορά που γίνεται μια άμεση πληρωμή να εκδίδεται παράλληλα και η απόδειξη. Ένας πρώτος ανεπίσημος στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η διασύνδεση να γίνει έως το καλοκαίρι του 2025.
Στα γκισέ των επιχειρήσεων ή πάνω στις αποδείξεις, θα υπάρχει QR Code με τα στοιχεία πίστωσης του επαγγελματικού λογαριασμού της επιχείρησης και οι πελάτες σκανάροντας τον κωδικό θα μπορούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους χωρίς το παραμικρό κόστος για τους ίδιους και με μικρότερες προμήθειες έναντι των POS για τις επιχειρήσεις. Στο ταμείο των επιχειρήσεων θα υπάρχει ένα QR Code με τα στοιχεία πίστωσης του επαγγελματικού λογαριασμού της επιχείρησης ώστε οι πελάτες σκανάροντας με το κινητό τους τον κωδικό θα μπορούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους. Για τους καταναλωτές η άμεση πληρωμή μέσω IRΙS δεν έχει κανένα κόστος εφόσον η μεταφορά χρημάτων δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ ημερησίως ενώ για τις επιχειρήσεις οι προμήθειες είναι μικρότερες έναντι των POS.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη εγκαταστήσει το σύστημα IRIS, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικότητα καθώς οι άμεσες πληρωμές κάνουν θραύση ιδίως στις μικρότερες ηλικίες. Σε συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, οι χρήστες του συστήματος ξεπερνούν πλέον τα 3,15 εκατομμύρια και μόνο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 120.000 νέες εγγραφές.
Μάλιστα το 65% των συνολικών χρηστών είναι ενεργοί και αξιοποιούν την ταχύτητα, αλλά και το μηδενικό κόστος, για ημερήσιες μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ στην καθημερινότητά τους.
Οι πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες έφτασαν τον Σεπτέμβριο τις 86.000 και 11πλασιάστηκαν σε σχέση με τις 7.400 του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Πρόστιμα σε περίπου 25.000 επιχειρήσεις
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί με τα POS ξεπερνούν τις 407.000. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 4% των επιχειρήσεων ή σχεδόν 20.000 δεν έχουν συμμορφωθεί και θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με «καμπάνες». Πρώτες στη λίστα των ελεγχόμενων θα βρεθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί όπως δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης «δεν είναι νοητό να έχουμε τους συνεπείς που σέβονται το νόμο και τους “πονηρούληδες” που θέλουν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας».
Στους υπόχρεους που εντοπιστούν να μην έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS θα επιβληθούν πρόστιμα που ανέρχονται σε:
– 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
– 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Επίσης οι επαγγελματίες που πιαστούν μετά τον έλεγχο να μην έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS θα κληθούν να πληρώσουν αυτοτελές πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ σε όσους δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ επιβάλλεται έξτρα πρόστιμο 1.000 ευρώ.