«Μπελαροχτυπημένος» ο σημερινός παπα-γάλ(λ)λος και λόγω του θορύβου από τη συμφωνία αγοράς των Μπελάρα ή Μπελαρά (όπως θέτε τονίζετε το όνομα) και των εγχωρίων αντιδράσεων περί συμπαραγωγής και λόγω της προόδου των επενδύσεων στο χώρο των ΤΠΕ, που και εκεί δημιουργούνται μερικά θεματάκια «συν» παραγωγής!
Να ξεκινήσουμε από το, κομματικά προερχόμενο «μύθευμα της βίδας», που παρήχθη από τους αριστερόστροφους (ας με συγχωρήσουν τα συντρόφια) επικριτές της συμφωνίας με την Γαλλία για τις, πασίγνωστες πλέον ανά το πανελλήνιο, φρεγάτες Μπελάρα ή Μπελαρά.
Το λοιπόν!
Όσο προχωράμε σε «βαριές» τεχνολογίες, κυρίως ψηφιακές, επενδύσεις και αγορές σε αμυντικά (οπλικά κυρίως) συστήματα, τόσο πιο «περίκλειστες» και ερμητικά κλειστές είναι οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν. Και εκεί είναι ο «πυρήν» των δαπανών, καθώς χωρίς «ντάτα σέντερ» όποια φρεγάτα και αν αγοράσεις δεν θα κάνεις πόλεμο, αλλά . . . χαρτοπόλεμο!
Που λέτε τα συντρόφια, έχοντας μείνει στην εποχή των «Θηρίων, των Fram και των Fletcher, (οι υπηρετήσαντες στο «ΠιΝι» τις δεκαετίες πριν το ’90 ξέρουν), νομίζουν ότι αν σε αφήσουν να βιδώσεις . . . βίδες στις Bel@ara, θα γίνεις συν-παραγωγός πολεμικών συστημάτων. Αγνοούν (σκοπίμως?) ότι η σημερινή γραμμή παραγωγής πολεμικού πλοίου τέτοιου τύπου δεν είναι εξαγώγιμο είδος, αλλά εθνικό κρατικό «άσσετ».
Και μην μου πείτε για τα γερμανικά υποβρύχια που «χτίζουν» στην Τουρκία, γιατί θα σας πώς αν τα δείτε να καθελκύονται και να είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα, να με ράνετε με πίσσα και πούπουλα και να με κάνετε βόλτα στο ΚΕ.ΠΑΛ (οι υπηρετήσαντες το ΠιΝι γνωρίζουν) και να ‘ναι μέρα μεσημέρι. Και αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα το σκεφτεί πάρα, μα πάρα πολύ αν δώσει τα ηλεκτρονικά συστήματα των υποβρυχίων στην Τουρκία. Εδώ θάμαστε.
Τι θέλω να πω για τους αν-εμβολί-αστους την κοινή λογική!
Ότι αυτά που ακούμε για «βίδες» στις φρεγάτες τα είχαμε ξανακούσει με τον «πηγαίο κώδικα» στα έργα πληροφορικής την δεκαετία του ’90. Αλήθεια σήμερα παραδίδεται ο «πηγαίος», στα νέα έργα που παραδίδονται (. . . αμαχητί!) την τελευταία διετία?