Κυβέρνηση

Το πολιτικό πρόσημο με τα μη κρατικά ΑΕΙ

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Université Sorbonne Paris Nord, που αποτελεί ένα από τα δεκατρία αυτόνομα πανεπιστήμια που διαδέχθηκαν το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, γνωστό ευρέως ως Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, φαίνεται πως θα είναι το πρώτο δημόσιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο το οποίο θα αξιοποιήσει τον νέο νόμο

Ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα ψηφίστηκε στις 9 Μαρτίου από 159 βουλευτές – την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και έναν ανεξάρτητο. Και ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς οι ευρωεκλογές του Ιουνίου φαίνονταν ήδη στον ορίζοντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριζαν πως μέσω του νομοσχεδίου η χώρα αφήνει πίσω της έναν τεράστιο αναχρονισμό και θα υποδεχθεί πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως επιχειρείται «διευθέτηση συμφερόντων» ή πως στην Ελλάδα θα εγκατασταθούν κερδοσκοπικά ιδρύματα τρίτης και τέταρτης διαλογής. Ήταν από τότε σαφές πως η πορεία των πραγμάτων θα δικαίωνε τη μία ή την άλλη πλευρά. Και οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δικαιώνουν, επί του παρόντος τουλάχιστον, το κυβερνητικό αφήγημα.

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Université Sorbonne Paris Nord, που αποτελεί ένα από τα δεκατρία αυτόνομα πανεπιστήμια που διαδέχθηκαν το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, γνωστό ευρέως ως Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, φαίνεται πως θα είναι το πρώτο δημόσιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο το οποίο θα αξιοποιήσει τον νέο νόμο. Το ίδρυμα στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη από το 1995 μέσω του μη κερδοσκοπικού Γαλλικού Κολλεγίου της Ελλάδος – Institution d’ Etudes Francophones (IdEF), προσφέροντας σπουδές Νομικής και Φυσικής Αγωγής. Τον περασμένο Μάιο ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Olivier Oudar επισκέφθηκε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υφιστάμενης παρουσίας του πανεπιστημίου στη χώρα, και επιβεβαίωσε την πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας του ιδρύματος.

Παράλληλα, ακόμη ένα βήμα έγινε πριν από δέκα ημέρες, καθώς με απόφαση του προέδρου του πανεπιστημίου διατυπώνεται σύμφωνη γνώμη στη χρήση του ονόματος Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – International Campus Sorbonne Paris Nord. Το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) της ίδρυσης και εγκατάστασης του μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου κατά πληροφορίες προβλέπει άμεση επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει αρχικά τρεις σχολές, Νομική, Οικονομία – Διοίκηση και Φυσική Αγωγή, με προοπτική την αύξησή τους σε έξι εντός πενταετίας, περιλαμβάνοντας Σχολή Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Όσο για τα πτυχία, θα προβλέπεται να αναγνωρίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο ως πτυχία του Sorbonne Paris Nord.

Πηγή: kathimerini.gr

close menu