Εκδηλώσεις

Στο e-Government Forum το Εργαστήριο για το 5ο Σχέδιο Δράσης Ανοιχτής Διακυβέρνησης με τους Γεν. Γραμματείς Διαδικασιών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Ο σχεδιασμός της Εθνικής Στρατηγικής στον τομέα της ανοικτής διακυβέρνησης, περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με την ενδυνάμωση του ρόλου των χρηστών. Οι δράσεις αυτές καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα των συνεργατικών σχημάτων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, τη σπουδαιότητα της πρόσβασης και της αξιοποίησης των ανοικτών δημόσιων δεδομένων, καθώς και τη σημασία της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη μίας λεπτομερώς σχεδιασμένης πολιτικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Οι κυρίαρχες προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι πρωτοβουλίες της ανοικτής διακυβέρνησης κατά τα επόμενα δύο έτη, είναι: η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών, η ενίσχυση της ακεραιότητας στο δημόσιο τομέα, και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των τομέων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που συνθέτουν το σύγχρονο πλαίσιό της, στο Συνέδριο e-Government Forum πραγματοποιείται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 και από ώρα 14:00 έως 15:30 πραγματοποιείται το «Εργαστήριο για το 5ο Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση».

Οι δύο θεματολογικοί άξονες που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν αφορούν

Α) Στη Διαφάνεια, Λογοδοσία και στην Καταπολέμηση της διαφθοράς

Β) Στην Πρόσβαση στην πληροφορία από τους πολίτες, στα -Ανοικτά δεδομένα, στην αξιολόγηση της ποιότητας των δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών.

Προλογίζουν οι Γενικοί Γραμματείς:

  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος,
  • Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Υπουργείου Εσωτερικών, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη,
  • Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Την συνάντηση συντονίζουν οι:

Α) Στασής Αντώνιος, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Β) Αναστάσιος Παπαζαρίφης, Στέλεχος Τμήματος Ανοιχτής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Νικολέτα Χαραλαμποπούλου, Υπουργείο Εσωτερικών,

Πηνελόπη Νόση, Λαγού Ελένη Βουλή των Ελλήνων,

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τον κρίσιμο παράγοντα της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της εμπλοκής του πολίτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης το οποίο αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα σύνολο πρωτοβουλιών ανοικτής διακυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του βαθμού εμπλοκής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και εν κατακλείδι, τη σύναψη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

close menu