Οι στρατηγικές, τα σχέδια, οι προτεραιότητες και οι προοπτικές της Uni Systems παρουσιάσθηκαν χθες, στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής συνάντησης εφ’ όλης της ύλης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιάννη Λουμάκη, και σύσσωμη την ομάδα διοίκησης της εταιρίας, παρουσία του προέδρου του ομίλου Quest, Θόδωρου Φέσσα, της αντιπροέδρου, Έφης Κουτσουρέλη, και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Απόστολου Γεωργαντζή. Η Uni Systems, που ο κ. Φέσσας στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε «στολίδι για την Ελλάδα», συμπληρώνει φέτος 59 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον χώρο της Πληροφορικής, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες ανά την Ευρώπη, διατηρεί θυγατρικές σε πέντε από αυτές, απασχολεί πάνω από 1300 εργαζομένους (περισσότερους από τους μισούς, στο σύνολο του Ομίλου) από 40 εθνικότητες και ο κύκλος εργασιών της έφτασε πέρυσι τα 176 εκατ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος την ψηφιακή μετάβαση.
Παρουσιάζοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη με έμφαση στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της εταιρίας, ο κ. Λουμάκης εστίασε ιδιαίτερα στα 550 εκατ. ευρώ του ανεκτέλεστου υπολοίπου σε πολλά σημαντικά έργα -που διασφαλίζουν τις επιδόσεις των επόμενων χρόνων- αλλά και στη δυναμική των βασικών τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η Uni Systems, οι οποίοι είναι ο διεθνής (το 48% των εσόδων της προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος), ο χρηματοοικονομικός (29%), το Δημόσιο (15%) και ο ιδιωτικός τομέας (8%). Η εταιρία έχει θέσει ως στρατηγικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της ως το 2026, τις περιοχές του Cloud, της κυβερνοασφάλειας, των Data Analytics, των Managed Services και του Customer Experience, με επιθυμητούς επόμενους στόχους την περαιτέρω ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά και τους διεθνείς οργανισμούς (όπου ήδη σημειώνει σημαντικές και αλλεπάλληλες επιτυχίες σε επίπεδο Επιτροπής και ευρωπαϊκών οργανισμών), στον χρηματοοικονομικό τομέα της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και σε έργα τα οποία θα αναληφθούν στο πλαίσιο του RRF και του προγράμματος Ελλάδα 2.0
Η εταιρία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 18% την πρώτη χρονιά εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου (από τα 28 στα 33 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και στον τομέα του R&D, όπου διατηρεί ειδική ομάδα εργασίας, συμμετέχοντας σε 46 ευρωπαϊκά έργα – σε 4 από αυτά ως συντονιστής. Αυτά απέφεραν ως τώρα 13 εκατ. ευρώ (2,4 εκατ. ευρώ το ’22), με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 23%. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας, έχουν ήδη δημιουργηθεί το Pleiades IoT Innovation Cluster, που μετατράπηκε ήδη σε Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρία, και το IQnovus, το Κέντρο Καινοτομίας του Ομίλου Quest.
Ο κ. Λουμάκης ανέφερε ως στόχο για οργανική ανάπτυξη τα 300 εκατ. ευρώ ως το 2026, προέβλεψε για φέτος κύκλο εργασιών άνω των 190 εκατ. ευρώ και δεν απέκλεισε (δοθέντος του «καλού ταμείου» που ήδη υπάρχει), κάποιες εξαγορές στο μέλλον, αρκεί οι υποψήφιοι «να είναι στο στιλ της Intelli», της εταιρίας που εξαγοράσθηκε από τη Uni Systems στα τέλη του ’21. Να διαθέτουν, δηλαδή, δικό τους λογισμικό και ΙΡ, υψηλά περιθώρια κέρδους, διεθνή παρουσία και να συμπληρώνουν ή να ενισχύουν της δραστηριότητες της μητρικής σε συγκεκριμένους τομείς.
Γιάννης Λουμάκης: Εκτιμούμε ανάπτυξη άνω του 10% για τον κλάδο της Πληροφορικής το 2023
Ο CEO της Uni Systems έκανε, επίσης, εκτεταμένες αναφορές στα προβλήματα της αγοράς, εστιάζοντας κυρίως στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση των πολλών μεγάλων έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού τα οποία έχουν εξαγγελθεί και αρκετά ήδη δρομολογούνται από την Πολιτεία. Ως προς το πρώτο θέμα, ο κ. Λουμάκης χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες προσέλκυσης και κυρίως διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού υψηλή προτεραιότητα της εταιρίας, η οποία διατηρεί 15μελή ομάδα στελεχών της ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού της. Η εταιρία προχώρησε το ’22 σε περισσότερες από 200 προσλήψεις, όπως αποκάλυψε, και έχει υιοθετήσει από καιρό τον υβριδικό τρόπο εργασίας. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας «φυτωρίου» μελλοντικών στελεχών, η Uni Systems δρομολογεί τη δημιουργία δυο Hub, το πρώτο στην Πάτρα σε συνεργασία με εκεί φορείς, και το δεύτερο σε χώρα του εξωτερικού, με τις προδιαγραφές ακόμα να διερευνώνται. Ως προς το δεύτερο θέμα, των καθυστερήσεων, το απέδωσε στις χρονοβόρες και αυστηρές διαδικασίες, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού, παρά τη θέληση για πρόοδο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έργα μοιάζουν με τεράστιο βουνό, μπροστά μας».
Κατά την διάρκεια της συζήτησης για το παρόν και το μέλλον της αγοράς, καθώς και τις εκτιμήσεις για την πορεία που θα ακολουθήσει αυτή στη συνέχεια του 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό του. Ανάμεσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα από το Ταμείο Ανάπτυξης και στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, οι εταιρείες πληροφορικής αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες ανταγωνισμού από εταιρείες εκτός της παραδοσιακής αγοράς. «Μυρίστηκαν αίμα και έχουν πλακώσει όλοι: οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι hyper scale εταιρείες, οι big 4, οι κατασκευαστές, οι εφοπλιστές», είπε χαρακτηριστικά χθες ο CEO της Uni Systems.
Ο κ. Λουμάκης έκανε, τέλος, ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, περιγράφοντας τις σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, με διαρκείς μετρήσεις, στήριξη της κυκλικής οικονομίας και υπεύθυνη διαχείριση σε όλους τους τομείς, φιλοσοφία την οποία θέλει να «περάσει» και στους συνεργάτες / προμηθευτές της.