Τεχνολογίες

ΒΕΘ: Χαμηλές οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες από τους βιοτέχνες

Χαμηλές πτήσεις στις επενδύσεις, αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, πραγματοποιούν οι βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, παρότι στην πλειονότητά τους τις χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στους δέκα βιοτέχνες κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο τα κονδύλια που έχουν επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση οι πέντε στους δέκα δεν υπερβαίνουν τα 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ μόλις ένας στους δέκα έχει δαπανήσει πάνω από 20.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, στα οποία έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του επιμελητηρίου για την νέα χρονιά, αποτελούν μια μικρή πρόγευση της έρευνας του ΒΕΘ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτυπώνει τη σχέση των βιοτεχνιών της πόλης με τις νέες τεχνολογίες.

Στις δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να αναστρέψει την υστέρηση που σημειώνεται στην ψηφιοποίηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κάνοντας λόγο για στοχευμένα προγράμματα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, μέσω των voucher και του άξονα 2, την ώρα που άλλα 62,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Τα προγράμματα που είχαν τρέξει το προηγούμενο διάστημα για να στηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων είχαν κάποιους φραγμούς και δεν “έπιαναν” τους μικρούς. Γι’ αυτό και όταν πριν από περίπου ένα μήνα βγάλαμε τα νέα νούμερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έγιναν αλλαγές, ώστε να μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο έμπορος να μπει. Δεχτήκαμε περίπου 500.000 αιτήσεις. Δυστυχώς τα χρήματα δεν φτάνουν για τόσες, όμως αυτό μας έδειξε το δρόμο του τι πρέπει να κάνουμε για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει νέο πρόγραμμα, ύψους 50 εκατομμυρίων, προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Ο κ.Παπαστεργίου επισήμανε πως «διορθώνεται» το μητρώο ακινήτων και, αντί της πολυδιάσπασης πληροφορίας, δημιουργείται ένα ενιαίο. Επιπλέον, γίνεται τεράστια προσπάθεια στο Κτηματολόγιο. «Τα υποθηκοφυλακεία κλείσανε. Την ώρα αυτή γίνεται τεράστια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε εκκρεμούσες υποθέσεις. Η Θεσσαλία μηδένισε πριν από μερικές μέρες. Σκοπός είναι να έχουμε αντίστοιχο αποτέλεσμα και στην Κεντρική Μακεδονία πολύ γρήγορα» σημείωσε.

«Να μην ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατεία»

«Οι ΜμΕ χρειάζονται στήριξη με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις δυνατότητές τους, με εργαλεία για μεταφορά τεχνογνωσίας στην προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασής τους, με ενισχύσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Δεν θα πρέπει όμως να καταλήξουμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να αφαιρέσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν οδηγώντας σε απλούστευση των διαδικασιών» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «το ζητούμενο για το 2025 είναι οι περσινές εκκρεμότητες να γίνουν οι φετινές προτεραιότητες». «Βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας θα πρέπει να είναι οι κινήσεις για τον περιορισμό της ακρίβειας που ταλανίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτυπώνεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και στη συνεχή αύξηση των πρώτων υλών» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως ακόμα και σήμερα πολλές ΜμΕ βρίσκουν ερμητικά κλειστές τις κάνουλες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Σημαντικές προκλήσεις είναι η μείωση του ασφαλιστικού κόστους, η επιτάχυνση σε διαρθρωτικές οικονομικές παρεμβάσεις, αλλά και στο φορολογικό – το οποίο θα πρέπει να έχει ορίζοντα δεκαετίας – ενώ απαραίτητη είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, που δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει ουσιαστικά επιτευχθεί» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η φετινή χρονιά αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το ΒΕΘ, καθώς κλείνει τα 100 χρόνια ζωής του. Στο πλαίσιο αυτό φιλοτεχνήθηκε και το επετειακό σήμα του.

Στο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία που περιλαμβάνει περισσότερα από 850 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό της η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα αδειοδοτήσεων και ελέγχων επιχειρήσεων, Open Business, χαρακτηρίζοντάς τη «μια σημαντική μεταρρύθμιση που φέρνει περισσότερη διαφάνεια, ταχύτητα και απλούστευση στις διαδικασίες αδειοδότησης, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νικόλαος Τζόλλας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Γιώργος Καββαθάς.

close menu