Τηλεπικοινωνίες

Vodafone και ΟΤΕ διασταυρώνουν ξίφη στην ΕΕΤΤ για την ταχύτητα του ίντερνετ

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην ΕΕΤΤ η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone για τον δωρεάν διπλασιασμό της ταχύτητας του Internet που προσφέρει ο ΟΤΕ, ύστερα από κλήση προς τις δύο εταιρείες από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής, καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο.

Η διαδικασία της ακρόασης ενεργοποιήθηκε από την μεριά της ΕΕΤΤ, σε συνέχεια της επιστολής της Vodafone στα μέσα Μαρτίου, με την οποία η εταιρεία ζητούσε να μην εγκριθούν τα νέα πακέτα του ΟΤΕ και να τεθεί σε άμεση ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο πακέτο του ΟΤΕ είχε εγκριθεί από την προηγούμενη ολομέλεια της ΕΕΤΤ στις 10 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα ήδη κάποιοι συνδρομητές να απολαμβάνουν διπλάσια ταχύτητα χωρίς επιπλέον κόστος, ενώ η τύχη των υπόλοιπων 2 πακέτων θα κριθεί από την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά, η διαδικασία αναβάθμισης της ταχύτητας θα ακυρωθεί μαζί με τα πακέτα που έχουν ήδη πάρει έγκριση και ήδη έχουν δοθεί στους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, από την πλευρά της ΕΕΤΤ υπάρχει παραδοχή της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του νέου μοντέλου, το οποίο αν εφαρμοστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές.

Από την πλευρά του ΟΤΕ έχει γίνει πρόταση προς τους άλλους πάροχους για την μείωση της τιμής χονδρικής, μια μείωση όμως που οι υπόλοιποι πάροχοι δεν θεωρούν επαρκή για τις μαζικές μεταφορές γραμμών. Προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση της ταχύτητας, οι πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν την μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες, με εφάπαξ κόστος 33 ευρώ ανά σύνδεση, τις αλλαγές router στους συνδρομητές, την διαφορά στις μισθώσεις κ.α.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η απόφαση θα έχει βγει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι διοικήσεις όλων των εταιρειών αναγνωρίζουν την ανάγκη αναβάθμισης της ταχύτητας σύνδεσης, ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των σχετικών πινάκων.

close menu