Άνοιξαν τη Δευτέρα οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων στα δύο προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο συνολικός προϋπολογισμός τους προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Φοίβος»
Με προϋπολογισμό 12,4 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Φοίβος» αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας.
Σκοπός του είναι ακόμη η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, η απανθρακοποίηση του κτιριακού αποθέματος και η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Για τα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 30%.
Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης: δημοτικοί βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Σε καθεμία από αυτές τις αιτήσεις, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 75.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αφορά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών. Ειδικότερα σε:
α) θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών,
β) αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),
γ) εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα, κ.λπ.
Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων «Αθηνά»
Με προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Αθηνά» αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται παρεμβάσεις περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης που συνδέεται με τη χρήση του κτιρίου. Οι παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα (π.χ. για θέρμανση, ψύξη), καθώς και σε ευπαθή σημεία του κτιρίου, τα οποία επιτρέπουν θερμικές απώλειες (π.χ. κουφώματα, οροφές, κ.λπ.).
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, για παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα δημοτικά κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και δεν έχουν αναβαθμιστεί, έκτοτε, ενεργειακά.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 300.000 ευρώ για τα δημοτικά σχολεία και 80.000 ευρώ για νηπιαγωγεία συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ οι δαπάνες χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 100%.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σχετίζεται με επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών, ως εξής:
α) θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών,
β) αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),
γ) εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα, κ.λπ.