Πληροφορική

Υποχώρηση του κλίματος στην αγορά Πληροφορικής τον Ιανουάριο

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρήθηκαν τον Ιανουάριο ουσιαστικά αμετάβλητες (+28 από +29 μονάδες), ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +33 (από +24) μονάδες

Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιανουάριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,8 μονάδες τον πρώτο μήνα του 2024 από 110,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν κινούνταν στις 92,9 μονάδες.

Σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρήθηκαν τον Ιανουάριο ουσιαστικά αμετάβλητες (+28 από +29 μονάδες), ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +33 (από +24) μονάδες.

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν σημαντικά στις +33 μονάδες (από +47 τον Δεκέμβριο), όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+33 από +53 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές ενισχύθηκαν ήπια και διαμορφώθηκαν στις +33 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 108,8 μονάδες

Συνολικά, στην ελληνική αγορά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 107,2 μονάδες, από 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατά μέσο όρο, οι αντίστοιχοι δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι.

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφηκε ισχυρή βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και ηπιότερη στη Βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται οριακή υποχώρηση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διορθώνει την αύξηση της εορταστικής περιόδου και μειώνεται στο επίπεδο του Νοεμβρίου.

Εκτιμήσεις
“Αν και υπάρχουν έντονες αβεβαιότητες στο διεθνές εμπόριο, η εγχώρια βιομηχανία φαίνεται να αναμένει σχετική βελτίωση της δυναμικής της, ενώ και οι Κατασκευές κινούνται έντονα ανοδικά, με επιταχυνόμενες επενδύσεις και σημαντικό ύψος ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων. Στα νοικοκυριά, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση από τη γενική άνοδο του επιπέδου τιμών παραμένει, άλλωστε ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πρόβλημα και κατά το τρέχον έτος παρά την άνοδο των επιτοκίων που έχει λάβει χώρα”, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας για τον Ιανουάριο.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, “η παρατεταμένη σχετική καλοκαιρία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, συνεχίζει να αμβλύνει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά. Συνολικά, παραμένουν οι προσδοκίες για θετική πορεία της οικονομίας, με άνοδο των επενδύσεων που θα επιδράσει θετικά στην αγορά και με μείωση της ανεργίας κατά το 2024”.

Η εικόνα στην Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε αμετάβλητος τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της διατήρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, Υπηρεσίες, Λιανικό εμπόριο και μεταξύ καταναλωτών, καθώς οι προσδοκίες στις Κατασκευές υποχώρησαν.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε αισθητά στη Γερμανία (-2,2), ενώ βελτιώθηκε στην Ιταλία (+3,8), στην Πολωνία (+3,2), στη Γαλλία (+2,4), στην Ολλανδία (+1,9) και στην Ισπανία (+1,4).

close menu