Τηλεπικοινωνίες

Υποδομές υποβρυχίων καλωδίων, data centers και κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο ελληνοαραβικών συνομιλιών

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει την Παρασκευή και την ίδια ημέρα ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια

Στο Μπαχρέϊν και στο Άμπου Ντάμπι μεταβαίνει σήμερα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία εκπροσώπων της ελληνικής αγοράς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η επίσκεψή τους συνδέεται με την προετοιμασία υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία νέων data centers στην Ελλάδα. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έχει άμεση σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, για να διευρυνθεί η εγκατάσταση και λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ώστε να γίνει ισχυρό περιφερειακό.

Η πρώτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας θα γίνει στο Μπαχρέιν και αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας των Αραβικών χωρών. Επόμενος σταθμός της αποστολής Παπαστεργίου είναι το Αμπου Ντάμπι, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων για επενδύσεις σε data centers και υποβρύχια καλώδια που θα διέρχονται από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει εξελιχθεί σε «πύλη» διακίνησης δεδομένων για την νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελώντας μέλος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κόμβων μεταφοράς δεδομένων. Η χώρα μας μετά την απόφαση της Microsoft να εγκαταστήσει δικά της data centers στην ανατολική Αττική, φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει το αραβικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα αραβικά κράτη έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συμμετέχουν στην κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένος EMC (East To Med Data Corridor), που αποτελεί έργο 850 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει μια νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

Και δορυφορικό ενδιαφέρον

Ως σημαντική λεπτομέρεια στις αραβικές βλέψεις στις τηλεπικοινωνίες δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η Hellas Sat, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων και επικοινωνιών ανήκει πλέον σε αραβικά επενδυτικά και τηλεπικοινωνιακά συμφέροντα. Η Hellas Sat Ιδρύθηκε το 2001 και έχει αναλάβει μέσω συμβάσεων τα αποκλειστικά δικαιώματα της αξιοποίησης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Το 2013 ο ΟΤΕ πούλησε τις μετοχές του (99.05%) για 208 εκατ. € στην Arabsat Cyprus Ltd, θυγατρική της Arabsat. Στους δύο ιδιόκτητους δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου της – ένας βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Κύπρο – απασχολεί 65 στελέχη με υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Διευθύνων Συμβουλος της εταιρείας επί σειρά ετών είναι ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Χάρης Λαμπρόπουλος. Η ΕΑΤΕ έχει ενεργές στρατηγικές συμφωνίες με τη Mubadala από το Abu Dhabi και την ADQ.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει την Παρασκευή και την ίδια ημέρα ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας”». H νέα Αρχή θα συντονίζει, θα εφαρμόζει και θα ελέγχει το ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικών, μέτρων και δράσεων για την επίτευξη υψηλού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας στη χώρα.

Θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αποτελέσει την ενιαία και λειτουργική δομή που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές. Στόχος είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Της Σοφίας Μυττά

close menu