Τεχνολογίες

Υπογράφηκε στο Παρίσι η διακήρυξη του Διαστημικού Κλιματικού Παρατηρητηρίου με συμμετοχή της Ελλάδας

Σε ιστορική συμφωνία με την συμμετοχή και των ΗΠΑ υπογράφηκε στο πλαίσιο της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού η διακήρυξη της εγκαθίδρυσης του Διαστημικού Κλιματικού Παρατηρητηρίου (Space Climate Observatory). Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, 25 διαστημικές υπηρεσίες και 4 διεθνείς οργανισμοί μέσα στις οποίες και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, οι διαστημικές υπηρεσίες δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν όλα τα δορυφορικά δεδομένα με δεδομένα in situ και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, προκειμένου να αξιολογήσουν καλύτερα τις τοπικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .

Η πρόσβαση σε αυτά τα διαφορετικά τυποποιημένα και διαλειτουργικά δεδομένα θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη δεικτών και εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων σε τοπικό εδαφικό επίπεδο για να δράσουν συγκεκριμένα στις διαφορετικές επιπτώσεις ή να προσαρμοστούν σε αυτές: ακραία φαινόμενα, ξηρασίες, υψόμετρο στάθμης της θάλασσας, λιώσιμο πάγων, ατμοσφαιρική ρύπανση, κύματα καύσωνα κ.λπ., που σχετίζονται με το εδαφικό πλαίσιο (ανάλογα με τη δημογραφία, την αστικοποίηση, τη γεωργία ή τον τουρισμό).

Η δημιουργία του Διαστημικού Παρατηρητηρίου για το Κλίμα, που οδηγήθηκε από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του One Planet τον Δεκέμβριο του 2017, αποτελεί συνέχεια της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού του 2015. Το παρατηρητήριο θα έχει επίσης αποφασιστική συμβολή στην παρακολούθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030 των Ηνωμένων Εθνών. 

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία, ιδρυτικοί εταίροι της SCO, θα αφιερωθούν τώρα στην επιχειρησιακή εφαρμογή της. Η συντονιστική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί πριν από το τέλος του έτους, θα είναι υπεύθυνη για την πρόταση διετούς σχεδίου εφαρμογής και φορέων διακυβέρνησης.

*Με πληροφορίες και εικόνα από cnes.fr
close menu