Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Λισαβόνα, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Παιδείας, Επιστήμης και Καινοτομίας της Πορτογαλίας Fernando Alexandre.
Η επίσκεψη είχε ως στόχο την προετοιμασία διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και την ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας της Πορτογαλίας, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα ισχυρότερα στον παγκόσμιο δείκτη, έχοντας κάνει άλματα στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια.
Την Υφυπουργό Ανάπτυξης υποδέχθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας η ομόλογός της, αρμόδια για τις επιστήμες, Δρ. Ana Paiva και ο Πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Καινοτομίας (Agência Nacional de Inovação ANI), António Grilo, και την συνόδευσαν σε μια σειρά από επισκέψεις σε ερευνητικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στο Ανώτατο Τεχνικό Ινστιτούτο της Πορτογαλίας (Instituto Superior Técnico), το οποίο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης περιηγήθηκε στα ερευνητικά εργαστήρια και το Κέντρο Καινοτομίας και συνομίλησε με τον Πρόεδρό του, Rogério Colaço, την Αντιπρόεδρο για τα Διεθνή Θέματα, Zita Martins και τον Αντιπρόεδρο Εταιρικής Διασύνδεσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Pedro Amaral, καθώς και με καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη δουλειά τους στη ρομποτική επιστήμη και στην επιστήμη των υλικών.
Κατά την επίσκεψη που ακολούθησε στο Εργοστάσιο Μονόκερων (Fábrica de Unicórnios), ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Gil Azevedo, καθώς και από τον Υπεύθυνο του Έργου «Beato Innovation District», José Mota Leal, για τα στάδια υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων με κορυφαία παραδείγματα Μονόκερων, που έχουν αποτίμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ακόμη, η Υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Ίδρυμα Champalimaud, όπου ενημερώθηκε από την Πρόεδρο, Leonor Beleza και τον Αντιπρόεδρο, João Silveira Botelho, για την έρευνα αιχμής στους τομείς της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας που διεξάγεται στο Ίδρυμα, καθώς και για τη σημαντική συμβολή του στην ιατρική ακριβείας στην ογκολογία.
Στην Εθνική Υπηρεσία Καινοτομίας (Agência Nacional de Inovação – ANI), η οποία είναι ο βασικός οργανισμός για την προώθηση της καινοτομίας στην Πορτογαλία, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και των διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, η Υφυπουργός Ανάπτυξης ξεναγήθηκε στους χώρους της Υπηρεσίας από τον Πρόεδρο, António Grilo, με τον οποίο συζήτησαν για τους τρόπους ενίσχυσης των εθνικών οικοσυστημάτων καινοτομίας, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας, το όραμα, τις δράσεις και τις πολιτικές που αυτή χαράσσει.
Επιπλέον, η Υφυπουργός Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί startups του Πορτογαλικού οικοσυστήματος καινοτομίας, και συγκεκριμένα τις εταιρείες Ophiomics και Sensei.
Ακολούθως, στο Πανεπιστήμιο Nova, το μεγαλύτερο της Πορτογαλίας, ξεναγήθηκε από τον Πρύτανη, Pedro Oliveira στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών (NOVA SBE) και ενημερώθηκε για τα προγράμματα σπουδών και τη συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το MIT και το New York University.
Τέλος, στο Ινστιτούτο Πειραματικής και Τεχνολογικής Βιολογίας (iBET), το οποίο αποτελεί ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα κοινής ωφέλειας αφιερωμένο στην Έρευνα και την Ανάπτυξη στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η Υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Paula Alves για την πρωτότυπη έρευνα σε εμβόλια που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με κορυφαίες φαρμακευτικές βιομηχανίες του κόσμου, ενώ ξεναγήθηκε σε νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις και εργαστήρια που δημιουργήθηκαν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μετά την λήξη των επισκέψεων, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε: «Η επίσκεψη στη Λισαβόνα δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων, ήταν μια δυναμική συνάντηση, που άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις και βέλτιστες πρακτικές, διαμορφώνουμε με γοργούς ρυθμούς την Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας, αντλώντας έμπνευση από διεθνείς ηγέτες του χώρου.
Παράλληλα, δεσμευθήκαμε με την ομόλογό μου να διερευνήσουμε τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας μας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι τεχνολογίες υγείας, το deep tech, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα, τομείς που καθορίζουν το μέλλον της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας καινοτομίας.
Τέλος, ανταλλάξαμε απόψεις για το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο ( FP 10) για την έρευνα και καινοτομία και υποστήριξη της ενίσχυσης των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνολογίας και της χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων».